De stal in Oterleek mag toch niet uitbreiden. Foto ter illustratie.
De stal in Oterleek mag toch niet uitbreiden. Foto ter illustratie. (Foto: Fred Bervoets)

Toch geen vergunning voor megastal Oterleek

Nieuws

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar ziet toch af van de vergunning voor de uitbreiding van een melkveestal in Oterleek. Dit naar aanleiding van een advies van de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord.

De gemeente Alkmaar verloor in juni dit jaar een rechtszaak tegen ANIMO (Alkmaarse Natuur- en Milieur Organisaties). De rechter was van mening dat de gemeente Alkmaar ten onrechte een omgevingsvergunning had verleend voor de uitbreiding van een melkveestal in Oterleek. De gemeente moest daarom opnieuw een besluit nemen omtrent de vergunning. 

Niet in hoger beroep

Bij het verlenen van die vergunning nam de gemeente aan dat, vanwege de in 2014 verleende natuurvergunning voor die uitbreiding, er geen strijd is met het bestemmingsplan vanwege ammoniakemissie. De rechter ging hierin niet mee. Bij de toetsing had gekeken moeten worden naar de feitelijke vergroting van de ammoniakemissie die zal plaatsvinden door de uitbreiding van het bedrijf. Vergroten van de ammoniakemissie is op grond van het bestemmingsplan niet toegestaan.

Tegen die uitspraak ging zij niet in beroep, zo liet wethouder Anjo van de Ven (OPA) van Ruimtelijk Ordening weten op de vragen die toenmalig commissielid Ralph Boots van Partij voor de Dieren stelde. Of de vergunning uiteindelijk geweigerd of toch verleend moest worden, daarover moest het college nog een mening vormen. Zij wilde hiervoor het advies van de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord afwachten. Dat advies is inmiddels bekend.

Flinke toename stikstof

In het bestemmingsplan is een mogelijkheid opgenomen om onder voorwaarden met omgevingsvergunning af te wijken van de regel dat de ammoniakemissie niet mag worden vergroot. Deze afwijkingsmogelijkheid komt er volgens de gemeente op neer dat de omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan kan worden verleend als de toename van de ammoniakemissie wordt gecompenseerd of als er wordt aangetoond dat er geen grote schade aangericht zal worden aan het omringende beschermde natuurgebied (Natura 2000). De gemeente kan dit niet met zekerheid vaststellen, omdat dit nooit is getoetst. 

Een dergelijke toets kan nog steeds worden gehouden, maar of daaruit zal blijken dat er weinig schade aangericht zal worden aan de omgeving, is volgens de Omgevingsdienst zeer de vraag, omdat er namelijk een flinke permanente toename aan despositie van stikstof zal zijn op een reeds overbelaste Natura 2000-gebieden. De Omgevingsdienst ziet daarom weinig kans van slagen om het hoger beroep aan te vechten. Wil de gemeente hier wat aan doen, dan moet het bestemmingsplan worden aangepast, en daar gaat de rechter niet over. De gemeente besluit daarom geen omgevingsvergunning af te gegeven.

Bezwaar

Definitief is dit besluit nog niet, want er is nog een mogelijkheid om binnen vier weken na het besluit bezwaar in te dienen. Pas daarna gaat de gemeente over op een definitief besluit.