Afbeelding

Geen water bij de wijn

De gidsen van de HVA doen zeker geen water bij de wijn, als ze u aan de hand van spreekwoorden en gezegdes meenemen op de laatste stadswandeling van het seizoen. U denkt waarschijnlijk bij het lezen van dit stukje, “spreekwoorden en gezegdes die kennen we toch allemaal wel?” 

Ongetwijfeld, maar er zijn legio plekken in de stad waar u er bijvoorbeeld niet aan denkt dat men het ijzer moet smeden als het heet is alvorens iets van een leien dakje gaat. Leg oren te luister, geef ogen de kost en laat u verleiden om de geschiedenis van Alkmaar op een speelse manier aan den lijve te ondervinden.

Denk niet dat de gidsen er geen kaas van hebben gegeten en dat er aan het relaas geen touw is vast te knopen. Hun woorden zijn op een goudschaaltje gewogen en ze verkopen u geen knollen voor citroenen. Eerder huldigen zij het standpunt van Vader Cats ''Eet wat gaar is, drink wat klaar is en spreek wat waar is". 


Misschien dat er ergens voor de lol een broodje aap wordt verkocht, maar pas dan op dat u niet alles voor zoete koek slikt, men neme het liever met een korreltje zout. Zonder daarbij onder de duiven van de gidsen te schieten is het de wandelaar uiteraard toegestaan ook zelf een duit in het zakje doen. Steek uw mening dus niet onder stoelen of banken.

Hopelijk komt u aan het eind van de ommegang tot de conclusie dat de gidsen “tot leringhe ende vermaeck” zich het vuur uit de sloffen hebben gelopen.


Zet uw beste beentje voor en loop mee zondag 15 oktober 14.00 uur, start Canadaplein.


En: u heeft nu alvast 21 uitdrukkingen gelezen!


Ans Hagenbeek, HVA