Simone van der Vlugt presenteert haar boek 'De stormachtige zestiende eeuw'.
Simone van der Vlugt presenteert haar boek 'De stormachtige zestiende eeuw'. (Foto: Vincent de Vries)

Boekpresentatie Simone van der Vlugt

Cultuur

ALKMAAR - Bestsellerauteur Simone van der Vlugt presenteerde op vrijdag 14 april haar boek ‘De stormachtige zestiende eeuw’ in het Stadhuis van Alkmaar. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar. 

In De stormachtige zestiende eeuw brengt Van der Vlugt de woelige periode tot leven waarin Alkmaar en andere Noord-Hollandse steden moedig weerstand boden tegen het Spaanse Rijk. Ze vertelt dit verhaal aan de hand van de lotgevallen van een aantal telgen van de vooraanstaande familie Van Foreest.

De toegankelijke, maar op gedegen onderzoek gebaseerde, geschiedschrijving wordt afgewisseld met vier korte historische verhalen, die de lezer in de huid van de zestiende-eeuwers laten kruipen zoals alleen Simone van der Vlugt dat kan.

De zestiende eeuw leeft nog altijd in Alkmaar, waar de cruciale rol die de stad heeft gespeeld in de Opstand ieder jaar feestelijk wordt herdacht. In 2023, 450 jaar na het ontzet van Alkmaar, zal de overwinning op de Spanjaarden extra groot worden gevierd.