Zoveel mogelijk tegels vervangen door groen, dat is het idee achter het NK-tegelwippen.
Zoveel mogelijk tegels vervangen door groen, dat is het idee achter het NK-tegelwippen. (Foto: NK-tegelwippen)

Weg met die tegels, Alkmaar deelnemer NK-tegelwippen

Nieuws

ALKMAAR - Zoveel mogelijk tegels vervangen voor groen. Dat is het idee achter het NK-tegelwippen. Alkmaar doet mee aan deze wedstrijd en tijdens de startactie op vrijdag 21 en zaterdag 22 april mogen Alkmaarders een tegel ruilen voor een gratis zakje bloemenzaad. 


Alkmaar doet mee aan NK-tegelwippen

Naast Alkmaar doen er nog 150 andere Nederlandse gemeenten mee. Het NK-tegelwippen loopt tot en met 31 oktober. Via www.nk-tegelwippen.nl wordt ook de stand bijgehouden. Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website. Vorig jaar hield de gemeente de telling zelf bij via de Tegelteller. Toen zijn er in totaal 2506 tegels vervangen voor groen. 

Startactie Groenmarkt (vrijdag 21 april)

Wie vrijdag 21 april een tuintegel inlevert ontvangt een gratis bloemzaadjes. Inleveren kan van 13:00 tot 15:00 uur bij de informatiekraam tijdens de groenmarkt aan de Urkstraat, ingang Schoklandstraat. Met de groenmarkt wordt de opening gevierd van het vergroende plein. De officiële opening van het plein is om 13:00 uur.

Startactie Hortus (zaterdag 22 april)

Zaterdag is er nog een inleverdag van 12:00 tot 17:00 uur bij Hortus Alkmaar, adres: Berenkoog 43. Wie dan een tegel ruilt ontvangt een zakje bloemenzaadjes én gratis entree van de Hortus. Ook is er een informatiekraam en een tuinadviseur aanwezig voor persoonlijk tuinadvies.  

Green Cities Award

Alkmaar wordt steeds groener en won onlangs de Green Cities Europe Award Nederland. De afgelopen drie jaar heeft de gemeente in de openbare buitenruimte al meer dan drie hectare verharding vervangen door aantrekkelijke groene inrichting. De gemeente vraagt ook inwoners om deel te nemen aan verschillende activiteiten die bijdragen aan meer groen. Meer groen betekent meer plek voor vlinders, bijen en andere insecten. Daarnaast zakt het regenwater beter weg. 

Meer informatie over klimaatadaptatie op www.alkmaar.nl/duurzaamheid.