Koningsdag Alkmaar
Koningsdag Alkmaar (Foto: Fer Korver)

Alkmaar klaar voor Koningsdag

ALKMAAR - Nog even duizenden bezoekers gaan weer los tijdens Koningsnacht (26 april) en Koningsdag (27 april). Wat kun je dit jaar allemaal doen tijdens Koningsdag Alkmaar? Je leest het programma van 2023 hier.     

Alkmaar kleurt oranje op Koningsnacht en -dag met allerlei activiteiten en feesten op verschillende plekken in de gemeente. Van kleine podia met live muziek tot grote evenementen: voor jong en oud is van alles te doen door de hele gemeente Alkmaar heen.     

Vrijmarkt

De vrijmarkt in Alkmaar is de leukste markt van het jaar en op 26 april barst het feest al los. In de binnenstad start de vrijmarkt om 15.00 uur. Voor kinderen tot veertien jaar is er de speciale kindervrijmarkt op het Clarissenbolwerk. Artiesten en dj’s treden vanaf 18.00 uur verspreid door de hele stad op. Onder andere op de Paardenmarkt, het Waagplein, Hofplein, Platte Stenenbrug en op het Ritsevoort worden feesten georganiseerd. Op Koningsdag gaat het feest door in alle dorpen en op locaties verspreid door Alkmaar. In Oudorp vind je de vrijmarkt (van 9.30 tot 13.30 uur) op het Nyenburghplein en zijn de vrijwilligers van de brandweer aanwezig met een demonstratie voor kinderen. In de middag kan er een drankje gedronken worden waarbij livemuziek gespeeld zal worden door de band ‘Nobody’s Home Top2000 Band’. In De Rijp is de vrijmarkt op het Jan Boonplein en wordt om 14.00 uur het traditionele steenwerpen georganiseerd

Kinderkermis op Kerkplein

Dinsdag 26 april (13.00 tot 22.00 uur) en woensdag 27 april (10.00 tot 17.00 uur) is het kinderkermis met snoepkramen, oliebollen en kleine attracties op het Kerkplein, bij de Grote Kerk.

P8 AFAS Stadion

Het grootschalige Koningsdag event op de parkeerplaatsen P8/P9 naast het AFAS Stadion keer terug. Tussen 13.00 en 22.00 uur zijn er optredens van onder andere Antoon, Maan, Kraantje Pappie, Sam Feldt en Boef. Zo heeft de organisatie van Oranje Koningsdag Alkmaar donderdag 27 april een fraai programma samengesteld. Het evenement dat eerst onder de vlag van SLAM! georganiseerd werd, wordt nieuw leven ingeblazen door organisator Van der Klis, die onder meer de concerten organiseert van Antoon, Frenna, Boef & Bankzitters en verantwoordelijk is voor festivals als Free Your Mind en Secret Forest. Het evenement vindt plaats op de parkeerplaatsen P8 en P9, naast het AFAS Stadion. Er is ruimte voor zo’n 20.000 bezoekers.

Hofplein 

Ben je dol op muziek en dansen? Dit jaar is het weer KingsNight & KingsDay op het Hofplein. KingsNight is van 18.00 tot 23.30 uur en KingsDay van 12.00 tot 20.00 uur. Locatie: Hofplein Alkmaar, centrum (kruising Magdalenastraat en Gedempte Nieuwesloot, of volg je gehoor naar de lekkerste deuntjes).  

Paardenmarkt

Tijdens Gramdioze Koningsdag draaien de vetste artiesten uit binnen en buitenland op het volledig overdekte plein. Maar liefst 1000 m2 om uit je dak te gaan met onder andere Josh Wink, Zena Rae, Eric de Man en Engel.

Waagplein

Zowel Koningsnacht (19.00 tot 23.30 uur) als Koningsdag (12.00 tot 20.00 uur) is er een programma op het Waagplein in Alkmaar. Koningsnacht is de QMusic the Party - 4 uur fout. Vrij entree. Koningsdag zijn er onder meer optredens van Rene Karst, #OJKB, Tom Haver, Hugo Joss & MC Den= en Sweet Le Freak. Vrij entree.

Platte Stenenbrug

Dit jaar wordt het Koningsdagfeest op de Platte Stenenburg wederom groots gevierd! Met onder andere DJ Lars en vanaf 14.30 uur zal de band Boomerang spelen.

Stadsstrand De Kade

Koningsdag op het stadsstrand, dé plek om even bij te komen van de avond ervoor of van de drukte op de Vrijmarkt en in de stad. Tropisch, Latin sferen en bijpassende muziek. Iedereen is welkom en de allerkleinsten kunnen een kleurplaat kleuren en ophangen aan de waslijn.

Lees verder op pagina 12



Feest op de Platte Stenenbrug.
Feest op het Hofplein.
Koningsdag op de Paardenmarkt.
Kom maar op met Koningsdag Alkmaar 2022