Muziektheatervoorstelling ‘De Vrijheid’.
Muziektheatervoorstelling ‘De Vrijheid’. (Foto: RonalddeJongfotografie.nl)

Muziektheatervoorstelling ‘De Vrijheid’

ALKMAAR - Stichting Oranje Producties organiseert op 4, 5 en 6 mei de muziektheatervoorstelling ‘De Vrijheid’ in de Alkmaarse Sint Laurentiuskerk Verdronkenoord 68. 

4, 5 en 6 mei in Sint Laurentiuskerk

Het is een dynamisch muziek- en kostuumstuk met de Alkmaarse arts Pieter van Foreest en Willem van Oranje in hun strijd om de vrijheid. In een therapiesessie worstelt een man met zijn dwangmatige gedachten over Prins Willem van Oranje in de tachtig jarige oorlog. Het schetst beelden uit de tachtig jarige oorlog in de 16de eeuw. Het muziektheater laat pakkende beelden zien van wanhopige burgers in hun verlangen naar vrijheid, van hun angst voor oorlog en geweld, van een weifelende overheid en de geneeskundige praktijk tijdens de pestepidemie in Delft. 

Het verhaal 

Die man daar op het podium. Is hij echt ziek of geestelijk totaal in de war? Want hij beweert stellig de arts Pieter van Foreest te zijn. Hij heeft het telkens over gebeurtenissen in de 80-jarige oorlog… over Prins Willem van Oranje. De man leeft in een andere wereld, in een andere tijd. Zijn therapeut heeft het over schimmen in zijn geest die verwarring zaaien over wat bij hem tot het heden en wat tot het verleden hoort. Als de man vertelt over ‘zijn verleden’ komen daarbij beelden op van de verschrikkelijke ellende tijdens de pestepidemie in Delft, de moord op Willem van Oranje. De vrijheidsstrijd van het Nederlandse volk dat gebukt gaat onder het Spaanse juk van Filip II, de oorlog en het geweld. De therapeut vraagt zich af of de man blijft hangen in zijn imaginaire verleden uit de 16e eeuw of zal hij het heden aanvaarden? 

De uitvoering 

Het muziektheater wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor samengestelde toneelcast van dertig amateur toneelspelers. De cast beeldt de gebeurtenissen uit het imaginaire verleden van de man uit in het toneelspel, zang en muziek. 


Daarbij worden ze ondersteund door een live orkest. De productie is ontstaan in nauwe samenwerking met Alkmaar Ontzet 450 jaar. Het Muziektheater ‘De Vrijheid’ is een nieuwe productie van Rudi Oranje (script en regie) in samenwerking met Peter Wagenaar (componist en dirigent). Naam initiatief: Muziektheater ‘De Vrijheid’ 

Speeldata

De voorstellingen zijn 4 mei om 20.30 uur 5 mei om 20.00 uur 6 mei om 20.00 uur.

Muziektheatervoorstelling ‘De Vrijheid’.