De aftrap van het toeristische seizoen in Filmhuis Alkmaar.
De aftrap van het toeristische seizoen in Filmhuis Alkmaar. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Vlaamse toerist verleiden met culinaire verrassingen en Belgische bescheidenheid

Algemeen

ALKMAAR - Wie ‘s zomers in deze regio Duitse nummerborden gaat tellen, kan beter een rekenmachine meenemen, maar Belgische nummerplaten? De Vlaamse toerist weet de regio Alkmaar maar zelden te vinden, blijkt ook uit cijfers. Slechts 7% van de Belgen viert zijn vakantie bij de bovenburen. Daarom stond de Vlaamse toerist maandagmiddag centraal tijdens de aftrap van het toeristische seizoen. Hart van Noord-Holland had ondernemers, wethouders én Belg Matthias de Klerck in Filmhuis Alkmaar uitgenodigd om alvast te proosten op het nieuwe toeristische seizoen.

Dat nieuwe seizoen ziet er overigens goed uit, zo is de verwachting. Ondanks de inflatie, verwachte chaos op vliegvelden en de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne verwacht de regio een toename van het aantal bezoekers. Vorig jaar klopten 237.000 toeristen aan bij de Alkmaar Store (VVV Waagplein) en dat was een aanzienlijke stijging na twee coronajaren. Sterker nog, het aantal ging weer richting het topjaar van 2019, toen 300.000 bezoekers informatie opvroegen. “We behoren qua aantal toeristen tot de top van Nederland”, zegt Miranda Tonkes, manager Alkmaar Store. “Vergelijk dat maar eens met een stad als Leiden, waar vorig jaar 67.000 toeristen aanklopten. We zagen de afgelopen jaren minder groepen, maar dat aantal gaat toenemen.”

Wethouders

Wethouders Marco Wiesehahn-Vrijman (Bergen), Robert te Beest (Alkmaar) en Roel Beems (Castricum) reageerden op een paar prikkelende stellingen. Wat zouden de wethouders bijvoorbeeld doen als het budget om toerisme te bevorderen verdubbeld zou worden? “De evenementen in Bergen weer als vanouds laten draaien, na twee jaar corona. Ook wil ik investeren in de infrastructuur voor fietsers, wandelaars en ruiters”, zegt Marco Wiesehahn-Vrijman. Robert te Beest zou inzetten op dataverzameling en de AlkmaarPas toegankelijk maken voor de hele regio. Roel Beems zou het budget inzetten op een nog betere samenwerking. Dat werd ook bevestigd door de Alkmaarse wethouder Te Beest. “Laten we in Alkmaar vertellen dat er in de hele regio van alles te zien en te beleven is. We moeten elkaar promoten en zo de hele regio op de kaart zetten.”

Gastspreker Matthias de Klerck. (Foto: Ed van de Pol)

Waar zijn de Vlamingen?

Duitsers zat, maar Vlamingen? Waar zijn ze? Waarom zitten ze niet hier op het terras? Gastspreker Matthias de Klerck (managing partner bij Pitch Perfect) gaf de nodige adviezen en tips. “Nederland is prachtig, alleen weten de Belgen jullie nog niet te vinden. Dat komt onder meer door de taal. Jullie worden letterlijk niet gevonden, omdat niet de juiste keywords worden gebruikt. Het is dus een goed plan om je website aan te passen en aparte Vlaamse landingspagina’s aan te maken. Als ik naar Nederlandse websites kijk kom ik bijvoorbeeld zó vaak het woord ‘enerverend’ tegen, om een uitje of beleving een bepaalde lading mee te geven, maar weet je wat ‘enerverend’ bij ons betekent? Irritant. Precies het tegenoverstelde dus. Het woord ‘kroeg’ lees ik ook veelvuldig, maar dat heet café bij ons. En nog steeds vinden de meeste Belgen het fijn om met U aangesproken te worden, in plaats van je of jij. Een beetje formaliteit is dus fijn. Net als bescheidenheid; een Belg zal van nature eerder luisteren dan praten, terwijl dat in Nederland juist andersom is. Kom dus niet te assertief over, maar bouw in alle rust aan een vertrouwensband. Geef écht aandacht aan je Vlaamse gast, dan zal hij zeker zijn positieve ervaringen delen en anderen inspireren om ook de regio te bezoeken. Geef ze dus een warm welkom én vraag om reviews. Belgen zijn gevoelig voor reviews en lezen ook graag hoe er op klachten wordt gereageerd bij een mindere ervaring. Als je bezoekers serieus neemt, ontstaat er een vertrouwensband die Belgen belangrijk vinden. Verras ook op culinair vlak. Belgen zijn Bourgondiërs en dol op gezelligheid en lekkers. Het is niet voor niets dat veel zaken tijdens een lunch of diner worden besproken; het zit in onze cultuur. Dat hoeven trouwens echt geen sterrenrestaurants te zijn, maar probeer onderscheidend te zijn. Daar zijn wij Belgen verzot op.” Wie doet er aan marketing in Vlaanderen, vraagt Matthias aan de zaal. Niemand van de aanwezigen steekt zijn hand op. Werk aan de winkel dus.