Alkmaar worstelt weer met asielzoekers.
Alkmaar worstelt weer met asielzoekers. (Foto: archief)

Alkmaar worstelt weer met asielzoekers

Algemeen

ALKMAAR - Het zou een historische avond worden, maar binnen tien minuten zag de wereld er compleet anders uit. De ingebruikname van het voormalig belastingkantoor als opvang voor vluchtelingen stond maandag op de agenda van de gemeenteraad. Coalitiepartij BAS stelde voor het onderwerp van de agenda te halen omdat er volgens fractievoorzitter Ben Bijl meer tijd nodig is om hier een goed oordeel over te vellen. Een kleine meerderheid stemde in met dit voorstel en dus mocht iedereen na tien minuten weer naar huis.

BAS vond dat er onvoldoende informatie is over het businessplan en de aangekondigde spreidingswet. Het plan is om in Alkmaar 250 asielzoekers op te vangen. Het zou een ‘centrale ontvangstlocatie’ worden. De asielzoekers worden dan uitgebreid gescreend en vertrekken na ongeveer een week naar andere opvangplekken voor het verdere verloop van de asielprocedure. Twee andere delen van het belastingkantoor zijn bij de gemeente in beeld voor het verblijf van statushouders en spoedzoekers, mensen die bijvoorbeeld na een scheiding woonruimte nodig hebben. 

De opvang van asielzoekers is een gevoelig onderwerp in de Alkmaarse politiek. Twee jaar geleden ontplofte de Alkmaarse coalitie ook al op dit onderwerp. Herhaalt de geschiedenis zich? De huidige coalitie staat welwillend tegenover de opvang van asielzoekers, zoals in het coalitieakoord staat. Dat BAS het onderwerp van de agenda wist te halen, zal de spanning - op het toch al belanden onderwerp - verhogen. Voor de partij is dit een lastig onderwerp en heeft zich in het verleden uitgesproken tegen de komst van asielzoekers. Bij het stemmen op het voorstel van BAS werd extra gelet op oppositiepartij D66. Zouden zij de plannen voor opvang in het belastingkantoor redden? Nee. Ook D66 stemde voor het plan van BAS en zo stemden twintig raadsleden vóór en zeventien -leden tegen. Welke gevolgen dit heeft voor de coalitie, moet nog blijken. De coalitiepartijen lijken ondanks de actie van BAS er niet zomaar de stekker eruit te willen trekken. Wethouder Joël Voordewind gaat gehoor geven aan de wens van de raad en komt met een businesscase.