Tadam! en VROUWenKRACHT vieren 450 jaar vrijheid.
Tadam! en VROUWenKRACHT vieren 450 jaar vrijheid. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Tadam! en VROUWenKRACHT vieren 450 jaar vrijheid

Algemeen

ALKMAAR - Samen koken, zingen en stilstaan bij de viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet. Wereldmuziekkoor Tadam! en VROUWenKRACHT bundelen woensdag 8 maart van 17.30 tot 21.00 uur (Internationale Vrouwendag) de krachten om samen stil te staan bij de betekenis van Ontzet voor vrouwen van nu. Burgemeester Anja Schouten en Christi Klinkert (conservator van het Stedelijk Museum) zijn de gastsprekers deze avond. 

“Waren er vrouwen actief tijdens het ontzet? hoe was hun positie in 1573 en wat hebben zij voor ons betekend? De burgemeester en Christi Klinkert geven deze avond een toelichting op de rol die vrouwen speelden”, zegt sociaal cultureel werker Houriya Abbou van VROUWenKRACHT. “Het programma staat in het teken van de thema’s verbondenheid, verscheidenheid, vrijheid en verdraagzaamheid. Die verbinding gaan we zeker maken met Tadam! Het koor zingt al jaren prachtige wereldmuziek uit alle windstreken. Toen de gemeente Alkmaar een oproep deed aan alle Alkmaarse verenigingen om na te denken over een activiteit in het kader van 450 jaar Alkmaars Ontzet, kwam bij Tadam! al snel het idee bovendrijven om samen met andere Alkmaarse vrouwen met diverse culturele achtergronden te gaan zingen.” 

Aardbeving

Dat zingen verbindt weet Saskia Brouwer van Tadam! maar al te goed. “Als je samen zingt, brengt dat echt iets bijzonders teweeg. Samen zingen verbindt echt en precies dat is waar VROUWenKRACHT ook voor staat. We zijn al twee keer met een kleine delegatie van ons koor in het wijkcentrum geweest om samen met de vrouwen van VROUWenKRACHT te zingen. Dat lukte de eerste keer niet, omdat we niet om het vreselijke nieuws van de aardbeving in Turkije en Syrië heen konden. In plaats van zingen deelden we met elkaar hoe er in verschillende culturen wordt omgegaan met verdriet, rouw, afscheid, muziek en zang. De tweede ontmoeting werd er wel gezongen en dat was bijzonder.” Houriya Abbou: “Dat werd een prachtige ervaring, want sommige vrouwen gaven aan dat hun verdriet loskwam. De deelnemers van VROUWenKRACHT met diverse culturele achtergronden hebben vaak van alles meegemaakt en tijdens onze bijeenkomsten praten we over trauma’s van vroeger en problemen van nu. Met zingen raak je een diepe laag in mensen waar tijdens een gesprek niet altijd komt.”

Programma

De vrouwen van de Huiskamergroep gaan de dag voor Internationale Vrouwendag boodschappen doen en samen koken met een aantal vrouwen van Tadam!. Het programma begint 8 maart om 17.30 uur. Na de inleidingen van conservator Christi Klinkert en burgemeester Anja Schouten verzorgen Aggie Fluitman en Inge Siezenga muziek met instrumenten van 450 jaar geleden. Van 19.30 tot 20.30 wordt er met alle aanwezigen samen gezongen onder leiding van Inez Vermooten. De dirigente van Tadam! begeleidt liedjes van verschillende landen, waaronder het indrukwekkende lied Prayer of the Mothers. Vrouwen roepen in dit lied op om te stoppen met het voeren van oorlog. De viering van de Internationale Vrouwendag vindt plaats op woensdag 8 maart in wijkcentrum Thuis in Overdie (Van Maerlantstraat 8). Wie deze dag bij wil wonen, meldt zich bij Houriya Abbou via 06 45003533 (ook via WhatsApp). De bijeenkomst is gratis.