(Foto: )

Handigheidjes zijn trainbaar

Het leek allemaal zo mooi van tevoren. AZ naar de Kuip, op zaterdagavond, nadat het de goede vorm aardig te pakken leek te hebben na de 5-0 tegen Excelsior. De eerste helft was zelfs nog wel aardig in Rotterdam. AZ kwam op voorsprong, nadat een Rotterdamse aanvaller de bal in eigen goal had gekopt. Vanuit een corner nota bene. AZ scoort nooit uit corners. Terwijl daar naar verluidt wel extra op wordt getraind. Wat het allemaal nog wat bijzonderder maakt. Goed, hij lag erin. Maar verder creëerde AZ helemaal niets en dat zou de rest van de wedstrijd ook zo blijven. Nul (!) schoten op doel na 90 minuten voetbal en tweemaal blessuretijd. Nul! Niks, nada, noppes. Wilde AZ wel winnen? In de tweede helft was er maar één elftal dat écht voor de drie punten ging en dat was niet AZ. Feyenoord werd in de laatste minuut van de officiële speeltijd beloond met een gelukkige treffer. De 1-1 op slag van rust was een stuk minder gelukkig, omdat daar op was geoefend, verraadde Slot. Kerkez is niet de grootste speler in de eredivisie, dus eenvoudig te kloppen in de lucht. Jahanbakhsh wist wel raad met de voorzet van die andere voormalig AZ’er Idrissi. Wedstrijden tussen ploegen van ongeveer gelijke sterkte worden sowieso vaak beslist op dat soort details. Viel Kerkez wat te verwijten in het kopduel met de Iraanse aanvaller? Niet echt, hoewel slimmer een kopduel aangaan wel trainbaar is. Handigheidjes zijn dingen die veel vaker uit de koker van Slot komen. Hij is dan ook de reden dat Feyenoord nog altijd bovenaan staat in de eredivisie. Niet voor niets wordt er zo getrokken aan de oefenmeester, die waarschijnlijk aan zijn laatste maanden in Rotterdam bezig is. AZ staat inmiddels vijf punten achter op Feyenoord, is ingehaald door Ajax en voelt de hete adem van PSV en Twente in de nek. Er zijn nog twaalf wedstrijden te spelen. 36 punten te behalen. Niets is nog beslist. Cambuur komt zaterdag naar Alkmaar. Slechts winst telt.      Pieter Visscher