Thuisblijvers is op acht locaties te zien in Alkmaarse wijken.
Thuisblijvers is op acht locaties te zien in Alkmaarse wijken. (Foto: aangeleverd)

Expositie Thuisblijvers in Alkmaarse wijken

ALKMAAR - Thuisblijvers. Dat is de naam van de mini-exposities die op acht locaties in Alkmaarse wijken te zien is. Op de werken zijn portretten van Alkmaarders te zien met hun persoonlijke verhaal. De foto’s zijn gemaakt door Rick Akkerman, als onderdeel van het kunstproject Thuisblijvers. Deze ‘mini-expo’s’ geven vast een tipje van de sluier van de grote expositie met meer dan 1100 Alkmaarse gezichten in de Grote Kerk vanaf 1 april. 

1100 gezichten in de Grote Kerk

Afgelopen zomer reed de mobiele fotostudio van fotograaf Rick Akkerman door de stad. In drie maanden tijd wilde hij 1% van de Alkmaarse bevolking op de foto zetten. Rick is fotograaf, met een voorliefde voor indringende portretten, zoals al te zien was bij zijn exposities Gelukzoekers en OOGcontact over vluchtelingen in de stad. Ook deze serie portretten komt voort uit een groter verhaal en is eigenlijk niet los te zien van de tijd waarin we nu leven na corona. De opluchting, na ruim 2 jaar met maatregelen, om weer samen te mogen komen, nieuwe mensen te ontmoeten en het gezellig te maken; Thuisblijvers is een project dat laat zien hoe bijzonder het alledaagse kan zijn. 

Verhalenvangers

De hele zomer reed de Thuisblijvers-bus met fotograaf Rick en verhalenvangers Elke de Graaff, Reineke Jonker en Lisa Templon door Alkmaar. Ook de dorpen zoals Graft, de Rijp, Schermer en Marken werden niet vergeten. Overal waar de Thuisblijvers-crew neerstreek, bouwden ze een huiskamer in de openlucht op. "We hebben wel 1000 kopjes koffie en thee geschonken” zegt verhalenvanger Lisa Templon. "De gesprekken die gevoerd werden, gingen over van alles. Over waarom mensen hier wonen, wie ze zijn en welke bijzondere dingen er in deze straat zijn gebeurd. Juist het alledaagse leidt vaak tot de mooiste gesprekken.”

Tot en met 27 maart

De honderden verhalen die op de website www.thuisblijvers.com. De foto's zijn tot en met 27 maart te vinden in bijvoorbeeld Wijkcentrum Overdie, De Daalder, Mare Nostrum en de Rietschoot. Op www.thuisblijvers.com/exposities staan de exacte locaties. Vervolgens verhuizen ze naar de Grote Kerk, waar alle 1100 portretten te zien zijn van 1 april tot en met 2 juni. De expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de kerk.

Afbeelding