Vrijwilligers gaan met een collectebus langs de deuren.
Vrijwilligers gaan met een collectebus langs de deuren. (Foto: Marco de Swart)

Word collectant voor De Nierstichting

Nieuws

ALKMAAR – De Nierstichting is op zoek naar nog meer collectanten. Ondanks de ruim 60.000 vrijwilligers die de stichting nu kent, zijn er nog steeds wijken waarvoor geen collectanten zich hebben aangemeld. Het collecteren kost een paar uurtjes vrije tijd en het levert een grote bijdrage in het kunnen behandelen van nierpatiënten. 

Nierpatiënten zien er ogenschijnlijk gezond uit, maar dialyse en de impact daarvan maken het leven van een nierpatiënt loodzwaar. Dialyseren is volgens veel patiënten geen leven, maar overleven. Ze zitten urenlang vast aan een groot apparaat en de behandeling is een enorme aanslag op het lichaam. De gevolgen daarvan zijn intense vermoeidheid, misselijkheid en een streng dieet. Veel nierpatiënten kunnen daarom niet meer werken of op vakantie. Nierpatiënten stuiten ook op onbegrip vanuit de omgeving. Zij willen een gewoon leven leiden, maar door hun ziekte kan dat niet. Jaarlijks overlijdt een op de zes dialysepatiënten. Om hen een beter perspectief te geven is veel onderzoek nodig, iets waarvoor de Nierstichting zich al vijftig jaar met alle collectanten inzet.

Langs de deuren

Tiny Droge uit Alkmaar is één van deze collectanten. ‘’Eigenlijk kwam het onverwachts op mijn pad. Ik werd gevraagd of ik mij als collectante wilde inzetten en wilde geen nee zeggen. Dat kwam mede omdat ik iemand kende die met nierfalen te maken had en heel veel profijt had van de ondersteuning die hij kreeg. Dus was mijn antwoord zonder aarzeling positief. Nu ga ik al twintig jaar de deuren in mijn eigen omgeving langs.’’ De meeste mensen uit de buurt kennen Tiny inmiddels en vinden het prettig dat er met fysiek geld gedoneerd kan worden ten opzichte van donaties via internet.  

Aanmelden als collectant kan via: collecte@nierstichting.nl

,