Een uitbundig buffet tijdens een Alkmaars feest in de 16e eeuw.
Een uitbundig buffet tijdens een Alkmaars feest in de 16e eeuw. (Foto: Jelmer de Haas)

Feestelijke geschiedenis in Historisch Café

Nieuws

ALKMAAR - Uitbundige banketten op het stadhuis, balletten in Franse stijl en kleurrijke processies door de stad; in het Alkmaar van de zestiende tot achttiende eeuw was dat geen uitzondering. Bram van Leuveren, historicus aan de Universiteit Leiden, houdt maandag 22 mei vanaf 11.00 uur een lezing-workshop in het Regionaal Archief Alkmaar aan de Bergerweg 1. 

De stad was vaak het internationale middelpunt van spectaculaire feesten. Kosten noch moeite werden gespaard om het vorsten, graven en stadhouders zo goed mogelijk naar de zin te maken en Alkmaar op de kaart te zetten als een stad van internationaal belang. 

Koninklijke aandacht

De Graaf van Leicester, één van de meest beroemde gasten die Alkmaar in 1585 en 1586 ontving, schreef zelfs naar zijn Koningin Elizabeth van Engeland hoe buitengewoon hartelijk hij was ontvangen door het Alkmaarse volk.

Workshop

In de lezing en workshop zal onder andere worden behandeld waarom de feesten zo belangrijk waren voor Alkmaar en hoe historici te werk gaan met eeuwenoude bronnen. De workshop wordt afgesloten met een rondleiding achter de schermen van het archief, waar publiek normaal gesproken niet mag komen.

Aanmelden kan via www.bknw.nl