De SP gaat de komende maand langs de deuren om steunbetuigingen op te halen.
De SP gaat de komende maand langs de deuren om steunbetuigingen op te halen. (Foto: SP Alkmaar)

SP wil gratis zonnepanelen voor iedereen

Duurzaamheid

ALKMAAR/REGIO – De Statenfractie van de Socialistische Partij (SP) heeft een initiatiefvoorstel ingediend bij de Provincie. In het voorstel pleiten ze voor zonnepanelen voor alle inwoners van Noord-Holland. In Alkmaar is de SP bezig om steunbetuigingen op te halen voor het voorstel.

“De energieprijzen zijn erg hoog en mensen kunnen hun energierekening niet meer betalen,” vertelt Folkert Zeilemaker, Algemeen Bestuurslid van de Alkmaarse SP. “Mensen met geld kunnen hun woning verduurzamen, maar mensen die dat niet hebben zijn óf afhankelijk van hun verhuurder of hebben geen geld om hun eigen woning te verduurzamen.” 

‘Uiteindelijk heb je een lagere energierekening’

De SP wil daar verandering in aanbrengen door zonnepanelen beschikbaar te stellen voor iedereen die dat wil en waarbij het kan, zonder dat daarvoor tijdrovende subsidies aangevraagd dienen te worden of een eigen investering nodig is. Ook hoeft men geen onnodige risico’s te nemen. Het plan is dat de Provincie zorgdraagt voor het hele proces: van plaatsing tot reparatie en onderhoud. Volgens de SP profiteren inwoners zo van gratis stroom en dus een lagere energierekening.

Eigen energiebehoefte

“Met dit plan kunnen bewoners in hun onze eigen energiebehoefte voorzien. We zijn minder afhankelijk van smerige kolencentrales en buitenlands gas. Ook heb je het voordeel dat de energievoorziening weer van bewoners en de Provincie is. Er is democratische controle,” vertelt Zeilemaker. Het plaatsen van de zonnepanelen zal zo’n 4.000 euro per woning gaan kosten. “Dat lijkt veel, maar realiseer je dat het te veel aan energie dat wordt opgewekt weer terug gaat naar de Provincie, en dus de inwoners. Je verdient het terug. Zo help je elkaar en deel je de kosten.” Op de lange termijn wil de Provincie ook energieleverancier worden, bijdragen aan het verduurzamen van woningen, zorgen voor energieopwekking via bijvoorbeeld windmolens en gas gaan afnemen.

Petitie

Om het plan te laten slagen zijn steunbetuigingen van Noord-Hollanders nodig. In de provincie gaan diverse afdelingen van de SP de straat op met een petitie. In Alkmaar gaan ze de komende maanden langs de deuren. “We willen met dit plan duidelijk maken dat alles wat niet failliet mag gaan weer in publieke handen moet komen,” vertelt Zeilemaker. “De Tweede Kamer, Provinciale Staten of de gemeenteraad moeten over belangrijke voorzieningen gaan zoals energie en de zorg. De burgers kunnen dan beter controleren en invloed uitoefenen. Dat is voor ons een heel belangrijk standpunt.”

Meer over het plan en de petitie via www.noord-holland.sp.nl.