Afbeelding

Pinksterdrie: een historisch dagje Leiden!

Op dinsdag 30 mei leidt Pinksterdrie, onze jaarlijkse excursie, naar Leiden, de Sleutelstad. Deze bijnaam verwijst naar de twee gekruiste sleutels in het stadswapen, het attribuut van Sint-Pieter, de beschermheilige van deze universiteitsstad. Deze derde Pinksterdag gaan we op zoek naar raakvlakken, overeenkomsten en verschillen met onze eigen stad Alkmaar. 

Leiden heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, maar het hoogtepunt van haar roem kwam in de Gouden Eeuw. De stad staat bekend om haar universiteit, opgericht in 1575, die de oudste van Nederland is. Deze universiteit heeft een enorme invloed gehad op de wetenschap en heeft vele beroemde geleerden voortgebracht. 

Ook speelde Leiden een belangrijke rol in de strijd voor religieuze vrijheid. In de 17e eeuw bood de stad onderdak aan veel protestantse vluchtelingen. Tevens heeft Leiden natuurlijk ook een rijk artistiek en cultureel erfgoed, want het was de geboorteplaats van beroemde schilders zoals Rembrandt van Rijn en Jan Steen. Bovendien heeft Leiden een prachtige historische binnenstad, met grachten, oude kerken en charmante hofjes. Het is een stad waar je letterlijk door de geschiedenis kunt wandelen. 

Daarom maken we een stadswandeling langs historisch belangrijke plekken en bezoeken Museum De Lakenhal en het Boerhavemuseum. Stadscafé van der Werff, op de rand van de oude stad, is onze uitvalsbasis, waar we eerst ’s ochtends bij aankomst koffie drinken, tussen de middag lunchen en de dag afsluiten met een borrel. Een heerlijk uitstapje voor u en uw partner. 

Meld u aan via onze website, er zijn nog plaatsen in de bus beschikbaar en wij zien u graag!