Instructeurs helpen een persoon met een handicap tijdens het duiken.
Instructeurs helpen een persoon met een handicap tijdens het duiken. (Foto: Gerben van der Meulen)

'In het water vergeten mensen even dat ze een handicap hebben'

ALKMAAR/REGIO – De Stichting (on)beperkt duiken is weer open voor nieuwe cliënten. “We zijn een aantal jaar geleden begonnen met de stichting en we krijgen veel positieve reacties van onze cliënten,” vertelt voorzitter van de stichting en duikinstructeur Gerben van der Meulen. “Duiken kan een ontzettende meerwaarde hebben voor mensen met bijvoorbeeld pddnos (autisme, red.).” Gerben kan daarnaast altijd extra vrijwilligers en sponsors gebruiken.

Stichting (on)beperkt duiken open voor nieuwe cliënten

Door Roxanne Borgman

“Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold,” vertelt Gerben. Hij nam de duiklessen over van een vriend van hem die als instructeur werkte maar helaas tijdens een duikongeval overleed. “Ik heb nieuwe vrijwilligers gezocht en oude meegenomen en ben opnieuw begonnen. Nu begeleiden we mensen met een beperking tijdens het duiken in Alkmaar en Lisse.”

Even vergeten

Gerben heeft cliënten met een breed palet aan beperkingen. “Het is fantastisch om te zien dat cliënten met pddnos, down syndroom, een fysieke of visuele handicap, zich veilig voelen onder water, dat het water pijn en prikkels wegneemt en dat ze eigenlijk even vergeten dat ze een handicap hebben.” Duiken heeft een positief effect op de mentale en fysieke gesteldheid en kan helpen bij revalideren. Het wordt gezien als een extreme sport, maar is juist een toegankelijke sport voor mensen met een beperking. “Het maakt iemand gewichtloos en juist dat is voor veel mensen met een handicap het punt waarop ze geen beperking meer ervaren.”

Begeleiding

Toch wordt niet elke cliënt zonder meer toegelaten. “We hebben een duikersarts die eerst goedkeuring moet geven. Je hebt te maken met duikuitrusting. Je moet een mondstuk kunnen gebruiken, jezelf kunnen aankleden en uitrusten en instructies op kunnen volgen.” Veiligheid staat volgens Gerben voorop. “Daarom zijn vrijwilligers ook zo belangrijk. Afhankelijk van iemands beperking gaan er wel twee of drie instructeurs met één cliënt mee. Zij zwemmen dan naast en boven een cliënt.” Begeleiders hebben hierdoor veel verantwoordelijkheid. Niet iedereen is geschikt als begeleider. “Ten eerste heb je een duikbrevet nodig. Je moet kennis over het duiken kunnen overdragen. Natuurlijk heb je ook affiniteit nodig met mensen met een beperking. Je bent invoelend en geduldig.” De stichting is aangesloten bij de International Association for Handicapped Divers. “We leiden onze vrijwilligers op om adequaat met onze cliënten te kunnen communiceren. We hebben bijvoorbeeld cliënten die niets kunnen zien en toch gaan duiken. Daar moet je wel mee om kunnen gaan.”

Lees verder op pagina 21