'Ook mijn plek' tegen racisme en discriminatie

ALKMAAR - Dinsdag 21 maart was het de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Die dag was ook de start het Alkmaarse project 'Ook mijn plek', een korte documentaire die tussen 21 maart en 20 mei door de wijken van Alkmaar reist en inwoners de kans biedt om actief mee te denken over hoe we een gemeente kunnen worden waar iedereen zichzelf kan zijn, een gemeente zonder racisme en discriminatie. De uitkomsten worden gebundeld en (anoniem) na 20 mei aan aan het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad aangeboden.

In Alkmaar werken al veel mensen aan meer verdraagzaamheid in hun wijk, ze worden wel ‘pioniers’ genoemd, of ‘wijkmoeders’ en ’wijkvaders’. Voor de documentaire worden twee van deze gevolgd: Zahra en Sefanja. Zij vertellen wat ze tegenkomen, dagelijks in hun wijken, en hoe zij denken dat het anders kan. 'Ook mijn plek' volgt uit een motie die in 2020 door de Alkmaarse gemeenteraad werd aangenomen. Daarin is afgesproken dat in kaart gebracht wordt hoe racisme en discriminatie spelen door met elkaar in gesprek te gaan. 

Gratis meedoen

Iedereen kan gratis meedoen met Ook mijn plek. De data nu bekend: 26 maart: Stadsstrand De Kade, 20 april : De Rietschoot - Koedijk, 21 april: Wijkcentrum De Blauwe Boom, 3 mei De Groene Zwaan - Graft-de Rijp, 11 mei: Wijkcentrum Mare Nostrum, 12 mei: PCC Het Lyceum - Alkmaar (besloten), 16 mei: Wijkcentrum Mare Nostrum, 17 mei: Wijkcentrum Overdie Ontmoet, 20 mei: Skatepark STRAAT - Oudorp. 

Updates volgens via Instagram: @ookmijnplek.