Surfboard gemaakt van gerecycled piepschuim, plastic flesjes en schimmel.
Surfboard gemaakt van gerecycled piepschuim, plastic flesjes en schimmel. (Foto: Marjolein Vinkenoog)

Windsurfen op gerecycled plastic en schimmel

Nieuws

ALKMAAR - Studenten van Inholland Alkmaar bouwen mee aan een surfplank van ‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga. De surfer maakt op zijn board, die deels bestaat uit gerecyclede plastic flesjes uit Engeland, een reis van Oslo naar Londen om aandacht te vragen voor zwerfafval in de Noordzee. Met deze actie wil hij de Britten aanmoedigen om statiegeld in te voeren op plastic flesjes. Tijdens zijn reis surft hij ook langs de kust van Noord Holland.

Tinga is kunstenaar en maakte zijn surfboard van plastic flesjes uit de Londense Thames, gerecycled piepschuim en schimmeldraden (mycelium). Door deze nieuwe materialen te gebruiken wil hij bewijzen dat er allerlei circulaire en duurzame alternatieven bestaan en plastic vaak niet nodig is. Bekende surfboardmaker Ron van den Berg, studenten van Hogeschool Inholland en Synprodo, een bedrijf dat gerecycled piepschuim maakt, hielpen mee aan de productie van het board.

Innovatielab

Mark Wokke, docent-onderzoeker bij het lectoraat Slimme materialen voor de energietransitie: “We hadden eerder een surfplank ontwikkeld op basis van mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Het is één van de projecten in het Inholland Innovatielab in Alkmaar: een proeftuin waarin we samen met studenten en partners uit het netwerk onderzoek doen naar en experimenteren met nieuwe biocomposieten.” Sam Borst, vierdejaarsstudent Werktuigbouwkunde, speelde een sleutelrol bij het technisch ontwerp. “Ik mocht dit legendarische board inscannen. Voor een vorige stage had ik al veel ervaring opgedaan om allerlei onderdelen met ingewikkelde vormen in te scannen voor een solarboat. Nu ging het voor het eerst om een heel groot object, waarbij ik reflecterende plakkers zorgvuldig op de surfplank moest bevestigen zodat er een web van punten en lijnen ontstaat bij het scannen.” 

De reis van Tinga zal ongeveer dertig dagen duren.