De aanvraag procedure is niet voor iedereen even eenvoudig. Foto ter illustratie.
De aanvraag procedure is niet voor iedereen even eenvoudig. Foto ter illustratie. (Foto: Nataliya Vaitkevich)

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen niet eenvoudiger

Nieuws

ALKMAAR – In antwoord op de schriftelijke vragen van Senioren Partij Alkmaar (SPA) is de Gemeentelijk Alkmaar niet voornemens om de kwijtscheldingsprocedure van gemeentelijke belastingen eenvoudiger te maken.

Tijdens het ombudsspreekuur is de SPA een aantal maal geconfronteerd met problemen rondom de aanvraag kwijtschelding gemeentelijke- en waterschapsbelastingen. De problemen richten zich volgens de partij in hoofdzaak op een enorme bureaucratie en de onduidelijkheid van de procedure met name bij senioren en mensen die laaggeletterd zijn. De aanvrager moet een berg aan gegevens aanleveren inclusief relevante stukken. Daarbij is het voor veel mensen een bijna onmogelijke opgave om dit digitaal aan te leveren. Wat gaat de Gemeente doen om deze “bureaucratische knoop te ontwarren”?

Eenvoudig genoeg

De Gemeente deelt de mening van SPA dat er sprake zou zijn van een problematische en bureaucratische knoop niet. Er is volgens de Gemeente veel gedaan om de procedure eenvoudiger te maken, bijvoorbeeld de inzet van een gepersonaliseerd formulier dat slechts vijf vragen bevat dat met “ja of nee” beantwoord kan worden, een geautomatiseerd systeem waarin aanvragers worden gecontroleerd op recht op kwijtschelding, schriftelijke informatie als er meer bewijsstukken nodig zijn en medewerkers van Cosensus die belastingplichtigen op maat ondersteunen en adviseren.

‘Het proces is dusdanig vereenvoudigd’

Een mogelijk struikelblok is volgens de Gemeente alleen de situatie waarin de aanvrager aanvullende gegevens moet aanleveren. Maar ook daarvoor staan volgens de Gemeente medewerkers telefonisch klaar om te helpen. Ook een samenwerking aangaan met het Hoogheemraadschap (HHNK) om de procedure te vereenvoudigen vindt de Gemeente niet nodig. “De afgelopen jaren is het proces van de kwijtschelding dusdanig vereenvoudigd dat dit onderwerp op dit moment niet actueel is”, aldus de Gemeente.