Pieter van Dijk
Pieter van Dijk (Foto: aangeleverd)

Stadsorganist Pieter van Dijk presenteert laatste deel ‘Bach compleet’

Nieuws

ALKMAAR - De Grote Kerk in Alkmaar staat van 5 juli tot en met 16 augustus in het teken van de Zomeravondconcerten. Elke woensdagavond spelen bekende (internationale) organisten de twee wereldberoemde orgels van Alkmaar. Pieter van Dijk verzorgt het concert van 19 juli. 

In 2017 startte van Dijk een cd-project bij het label DMP-records om alle orgelwerken van Bach op cd vast te leggen. Tijdens dit ‘Bach compleet’ zal het tiende en laatste deel gepresenteerd worden. De opnames daarvan vonden plaats in de Dom te Trondheim op het Wagner-orgel en op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Alkmaarse Grote Kerk. In concert ter afsluiting van dit project, 19 juli, hoor je onder andere de tweede Triosonate, de partita “Was soll ich Sünder machen” en de Passacaglia. Een verrassing vormt de Fantasie et Fuge in c-moll BWV 562, die Bach helaas niet voltooide. De Hamburgse organist Andreas Fischer maakte de Fuga compleet.

Kaasmarktconcerten

In juli wordt er in de Grote Kerk elke vrijdag om 12.00 en 13.00 uur een gratis toegankelijk Kaasmarktorgelconcert georganiseerd. De concerten worden verzorgd door Europese organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels. Van Dijk zal 21 juli ook spelen. 

Meer informatie over het programma en kaarten via: www.grotekerk-alkmaar.nl.
Toegang tot de zomeravondconcerten bedraagt 9 euro. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen 8 euro.