GroenLinksraadslid Tineke Bouchier pleitte voor een leeftijdsverlaging naar 16 jaar.
GroenLinksraadslid Tineke Bouchier pleitte voor een leeftijdsverlaging naar 16 jaar. (Foto: via raadsvergadering Gemeente Alkmaar)

Referendum in Alkmaar laat op zich wachten

Politiek

ALKMAAR - Wie vol verwachting uitkijkt naar een raadgevend referendum in Alkmaar moet nog even geduld hebben. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 6 juli staakte de stemming bij een voorstel van GroenLinks. Hierop besloot de voorzitter om het gehele agendapunt te verdagen naar de eerst volgende vergadering na de zomer.

Ze kwamen er niet uit bij de gemeenteraad. Het werd 18/18 bij het voorstel van GroenLinks om de leeftijdsgrens van het referendum te verlagen naar 16 jaar. Nu mogen alleen nog kiesgerechtigden van 18 jaar en ouder stemmen bij een referendum. Drie raadsleden waren afwezig, waardoor niet alle 39 raadsleden hun stem konden uitbrengen. Het lag daarom in de lijn der verwachting dat er wederom een staking zou optreden bij de volgende amendementen van OPA én de referendumverordening. Burgemeester Anja Schouten, de voorzitter van de raad, besloot hierom om deze niet in stemming te brengen en te verplaatsen naar de eerst volgende raadsvergadering na het zomerreces. Dan kan er opnieuw gestemd worden.

Verlaging leeftijdsgrens

Het voorstel om de leeftijd om te kunnen stemmen op bij een referendum te verlagen van 18 naar 16 jaar, was afkomstig van GroenLinks. “Veel 16 en 17-jarigen draaien al volop mee in de samenleving”, stelde GroenLinksraadslid Tineke Bouchier, “maar hebben in de politiek weinig ingangen, terwijl er wel hele belangrijke beslissingen worden genomen waardoor zij ook geraakt worden.” Door de leeftijd te verlagen laten politici volgens Bouchier zien dat jongeren ook meetellen en dat ze over hun eigen toekomst kunnen meebepalen. Het voorstel kon steun verwachten van de partijen Leefbaar Alkmaar, Partij voor de Dieren, Christen Unie, PvdA en D66. De overige partijen wilden het liever bij 18 houden.

‘Jongeren tellen ook mee’

“Het is landelijk bepaald en dat is niet voor niks”, zei VVD-raadslid Tamara Vermeulen over het voorstel. De fractie van Forum was verdeeld over de leeftijdsverlaging, vooral omdat hun achterban veelal onder de 25 jaar is, maar bleef toch 18 jaar aanhouden. “Ik vind het belangrijk dat dit hetzelfde blijft als de stemleeftijd”, stelde Forumraadslid Jelle Wittebrood. “We hebben in Nederland gekozen voor een stemleeftijd van 18 jaar. Het puberbrein is dan ook verder ontwikkeld dan 16, vooral het rationele deel.” Deze argumenten sneden voor GroenLinks geen hout. “De maatschappij schat 16-jarigen toch redelijk volwassen in. Ze mogen 45 uur per week werken, moeten zich verzekeren, kunnen aansprakelijk worden gesteld en mogen ook zelfstandig medische beslissingen nemen. Dus daar hoort ook een verantwoordelijkheid bij wat betreft politieke besluitvorming en meebeslissen.” Toch koos de helft van de raadsleden niet om af te wijken van de landelijke richtlijn.

28 september

OPA diende geen voorstel in om belastingen referendabel te maken. “Na besprekingen in de Commissie bleek dat we daar niet genoeg steun voor hadden”,  zei raadslid Femke Flietstra. De overige voorstellen om de drempel te verlagen naar 2,5%, om de vergadering van de referendumcommissie openbaar te maken en een referendum mogelijk te maken voor onderwerpen waarover eerder al een referendum was geweest, werden positief ontvangen. Toch zal pas donderdag 28 september duidelijk worden hoe de raad hierover stemt.