Inico Geels, Harry van de Kuijt en Hans Maarten Parigger, ook wel bekend als de Alkmaarse Wandelmusketiers.
Inico Geels, Harry van de Kuijt en Hans Maarten Parigger, ook wel bekend als de Alkmaarse Wandelmusketiers. (Foto: aangeleverd)

Wandelmusketiers lopen 450 kilometer voor ‘t Praethuys

Nieuws

ALKMAAR - In het jaar dat Alkmaar 450 jaar Ontzet viert, lopen de Alkmaarse wandelmuskiers - hoe kan het ook anders - 450 kilometer. Harry van de Kuijt, Inico Geels en Hans Maarten Parigger hebben volgende week na de Vierdaagse van Nijmegen zo’n 400 kilometer in de benen. Ze zamelen geld in voor ‘t Praethuys, het centrum in Alkmaar voor leven met en na kanker. De doelstelling lag op 22.500 euro, maar als ze binnen twee maanden 30.000 euro binnenhalen, doet een anonieme sponsor er nog eens 10.000 euro bij. “Die uitdaging kúnnen we simpelweg niet laten liggen”, zegt Harry.

Wie de weldoener is, is onbekend. De sponsor wil tot in lengte van dagen anoniem blijven. “We laten ons sponsoren en mikten op 450 keer 25 euro, dan zouden we uitkomen op 11.250. Dát ging zo hard dat we dat verdubbelden naar 22.500 euro. Inmiddels zitten we al op dik 19.000 euro, dus dat gaat zeker lukken. De lat gaat nu omhoog naar 30.000 euro, maar uiteraard gaan we deze uitdaging aan. Dat zou toch geweldig zijn? Ik werd er helemaal stil van toen ik hoorde dat deze sponsor nog eens 10.000 euro bijlegt. Daarom willen we aandacht voor onze actie.”


Inico Geels in actie. (Foto: aangeleverd)

Harry, Inico en Hans Maarten lopen wekelijks tien tot vijftien kilometer. “We zijn dus wat gewend. Vanaf dinsdag 18 juli lopen we de Vierdaagse van Nijmegen. Dan hebben we 400 kilometer in de benen en komen nog 50 tekort. Daar en daar maken we in zaterdag 2 september weer een grote sponsortocht ‘De 50 kilometer van Alkmaar’ van. In 2020 hebben we tijdens corona ook een wandeling van 50 kilometer gemaakt om geld in te zamelen voor ‘t Praethuys. Pittig hoor, ga het maar eens doen. Onderweg stonden overal mensen van Sportorganisatie Le Champion en vrijwilligers van ‘t Praethuys. Zo kregen we soep, een broodje haring of een massage. Ge-wel-dig. Met zó veel support wandel je ‘gewoon’ door. Waar we het tijdens het wandelen over hebben? We lossen alle wereldproblemen op, haha. Heerlijk is dat. De afgelopen maanden hebben we ook twee keer gewandeld met mensen die ons gesponsord hebben. Dan hebben we heel zinvolle gesprekken, onder meer met mensen die zelf kanker hebben of mensen aan de ziekte hebben verloren. Dan besef je wél waarvoor we dit eigenlijk doen. Ik heb het zelf meegemaakt, toen ze ontdekten dat ik kanker had. De belangrijke rol die een Praethuys in de maatschappij heeft, wordt dan maar eens onderstreept. En ze doen het allemaal zonder subsidie hè, ze moeten het van giften hebben.”


Scan mij en steun ‘t Praethuys Alkmaar. 

Dinsdag start de Vierdaagse van Nijmegen. De mannen zijn er klaar voor. “Ja hoor, kom maar door. We lopen 30 kilometer per dag. Dan komen we ‘s middags rond een uur of drie aan, gaan dan eerst even liggen, maar zoeken al heel snel een terrasje op voor een welverdiend biertje. Heerlijk! We liggen met z’n drieën op een kamer; supergezellig. Tijdens het lopen zijn we heel herkenbaar en dragen kaasdragershoeden en Alkmaarse vlaggen. Onderweg praten we met mensen en delen kaartjes met een qr-code uit zodat ze onze actie kunnen steunen. Zo’n Vierdaagse is gewoon een feestje en na twee dagen voel je je voeten niet meer. Maar voor je het weet is het zondag en ben je alle pijn weer vergeten. Dan kijk je terug op een fantastisch avontuur. Oja, voor ik het vergeet. We hebben een Facebookpagina (Alkmaarse Wandelmusketiers) en gaan voor 450 volgers. Daar zitten we nog niet op, dus volg ons en je blijft vanzelf op de hoogte van alle avonturen die we beleven.”