Sportcomplex de Meent is grootverbruiker in gas en elektriciteit.
Sportcomplex de Meent is grootverbruiker in gas en elektriciteit. (Foto: via demeentalkmaar.nl)

Gemeente treft maatregelen grootverbruik panden

Gemeente treft maatregelen grootverbruik

ALKMAAR - De Gemeente Alkmaar heeft de energielasten van haar panden in 2021 onderzocht en heeft daarop meteen een aantal energiebesparende maatregelen in gang gezet.

De grootste tien gasverbruikers uit 2021 zijn Sportcomplex de Meent, TMG-pand (Drukkerij, Letterbak), Sporthal Alkmaar Noord, Oude ambachtsschool (Bergerweg 1), het Stadhuis en enkele scholen/kinderdagverblijven. Wanneer het op elektriciteitsverbruik aankomt is de openbare verlichting de grootste kostenpost, gevolgd door Sportcomplex de Meent, Zwembad de Hoornse Vaart, Stadskantoor (inclusief Zaffier/HALtewerk), TMG-pand (Drukkerij, Letterbak), Brandweerkazerne (Helderseweg), Oude ambachtsschool (Bergerweg 1), Parkeergarage Karperton, Zwemband de Hout en Sporthal Oosterhout.

Maatregelen

De Gemeente heeft direct een aantal maatregelen in gang gezet. Zo is er een temperatuurverlaging ingezet in de gemeentelijke panden naar 19 graden en zijn de verlichtingen vervangen op bedrijventerreinen en gemeentelijke parkeergarages. Daarnaast zijn er maatregelen genomen die een grotere maatschappelijke impact hebben, zoals maatregelen ten aanzien van de openstelling of het gebruik van de ijsbaan en de ijshal, zwemband of het gebruik van monumentale sfeerverlichting of de openbare verlichting. Deze opties dienen nog verder uitgewerkt te worden. Dit geldt tevens voor de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed.