Gosse Postma was fractievoorzitter van het Alkmaarse CDA.
Gosse Postma was fractievoorzitter van het Alkmaarse CDA. (Foto: archief)

Gosse Postma stapt over naar BAS

ALKMAAR - Gosse Postma, voor dit weekend nog fractievoorzitter van het CDA, stapt over naar BAS (Belangen Alkmaarse Samenleving). Dat maakte de raadsgriffie afgelopen zondagavond bekend.

'Ik moest mij constant verdedigen'

Fractievoorzitter CDA stapt over naar BAS

"Ik liep al tijd met dit idee rond," vertelt Postma over zijn besluit. "Het was heel moeilijk. Ik ben al sinds Lubbers lid en actief voor het CDA, maar dit weekend hakte ik de knoop door." Zijn partijgenoten van het CDA zijn teleurgesteld, vonden het besluit abrupt en zijn niet te spreken over het feit dat Postma zijn CDA-zetel meeneemt naar BAS. 

'Ik wil mij op Alkmaar richten'

Maar Postma moest naar eigen zeggen voor zichzelf kiezen. "Ik kon mij gewoon niet meer verenigen met het beleid van de landelijke partij in Den Haag. Ik kreeg veel kritiek op hoe het CDA landelijk met boeren en het mkb omgaat. Ik moest mij constant verdedigen." Postma was hier klaar mee. "Ik wil mij op Alkmaar richten. Daarvoor ging ik de politiek in." 

Met open armen werd hij ontvangen bij BAS. Hij voelt zich thuis bij hun verkiezingsprogramma en de manier waarop zij politiek bedrijven. "Ze zijn eerlijk, zeggen waar het op staat en zijn er echt voor Alkmaar." Postma zal zijn kiezers niet teleurstellen door over te stappen, zo belooft hij. "Er werd positief gereageerd op mijn overstap. Ik ben met voorkeursstemmen gekozen om wie ik ben en waar ik voor sta en dat neem ik mee naar BAS."

Terugloop

Afgelopen week hebben meerdere prominente CDA'ers hun vertrek aangekondigd. Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, kondigde deze week zijn vertrek aan. Ook CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma wil niet meer op de kieslijst. Niet een tendens waar ze zich bij het CDA Alkmaar zorgen over maken. CDA-raadslid Frits Jonk: "Landelijk en plaatselijk staan heel erg van elkaar af. Daar kun je wat van vinden en daar vindt iedereen ook wel wat van. Ook als je in een coalitie zit dan blijft dat lastig, dus wij zien nu wel dat er meer ruimte is voor een nieuwe koers waarin we de dingen die wij belangrijk vinden beter tot zijn recht kunnen laten komen. Een groot deel van onze achterban staat nog steeds achter de uitgangspunten van het CDA."

Verschuiving

Volgens Jonk zijn er wel leden die vinden dat er een verschuiving moet komen, ruimte voor andere mensen, een nieuwe generatie. "Dit wordt al een aantal jaren gezegd en we hebben hele goede mensen die recentelijk weer gekozen hebben voor het CDA en de lijn die onze partij voorstaat in haar partijprogramma. Dus ik heb goede moed."


Wie Postma's positie als fractievoorzitter gaat overnemen bij het CDA is nog niet bekend. Daarover gaat de CDA-fractie nog in conclaaf.