Subsidie-aanvraag voor erfgoed wordt makkelijker.
Subsidie-aanvraag voor erfgoed wordt makkelijker. (Foto: Archief)

Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker

Subsidie-aanvraag erfgoed makkelijker

ALKMAAR - Het college is hard op weg om de subsidie-aanvragen voor Erfgoed/Monumenten vriendelijker en makkelijker te maken, dat meldde wethouder Anjo van de Ven (OPA) van Cultuur. Het gaat om wijzigingen in de nadere criteria van de subsidie-aanvraag. 

Eigenaren konden voorheen elk jaar een klein bedrag krijgen voor onderhoud, zoals schilderwerk, maar dit was bijna nooit voldoende om het uiteindelijke bedrag te dekken dat een eigenaar vaak in één keer moest neerleggen. De subsidie-uitkering wordt daarom nu niet meer opgeknipt maar kan meteen voor vier jaar worden aangevraagd. 

Eenvoudiger

Een nieuwe en belangrijke wijziging, zo stelt Van de Ven, is dat incidenteel grootonderhoud nu niet meer apart door het college besloten moet worden. Dit is nu eenvoudiger geworden door het op te nemen in de subsidieregeling. Zodoende hebben eigenaren van erfgoed meer zekerheid. Ook hoeven aanvragers van kleine subsidies tot 5000 euro niet meer met een bulk aan bonnetjes aan te komen. Van de Ven: "We willen de administratieve rompslomp zoveel mogelijk wegnemen. Tegelijkertijd zal er wel een lichte vorm van financiële verantwoording blijven." Deze 'lichte' vorm bestaat uit bijvoorbeeld een foto van de verandering of een persoonlijke verantwoording aan een medewerker van de gemeente die langskomt.

Monumentale woningen

Onlangs is de Koedijkse wijk Oostwijk benoemd tot beschermd dorpsgezicht. Het college gaat nu ook subsidie beschikbaar stellen voor onderhoud aan monumentale woningen en andere gebieden en niet meer alleen aan Rijksmonumenten.

Weesorgels

Als laatste wil het college voorzieningen beschikbaar maken voor weesorgels. Het gaat met name om orgels in dorpen die nog kleine kerken hebben. De orgels zijn vaak onderhevig aan slijtage en hebben onderhoud nodig. "Deze historische orgels worden niet meer gebruikt vanwege de ontkerkelijking, maar het is belangrijk om dit religieus erfgoed toch in stand te houden om te laten zien hoe we in het verleden ooit hebben geleefd", aldus de wethouder.