Met een ruim bemeten zege op Haerlem stelde ZVVS het kampioenschap veilig en konden de meiden en hun coaches de kampioenstaart aansnijden. (Foto: UWM/gsv)
Met een ruim bemeten zege op Haerlem stelde ZVVS het kampioenschap veilig en konden de meiden en hun coaches de kampioenstaart aansnijden. (Foto: UWM/gsv)

‘Favorietenrol waargemaakt’

Sport

Geen vuiltje aan de lucht. De waterpolosters van ZVVS hadden een overwinning nodig om een eerste kroon op de competitie te zetten. Alleen was de enige overgebleven concurrent Haerlem, die de Vlaardingsen eerder het enige verlies bezorgde, de te kloppen tegenstander. Het werd een makkie.

“We hebben onze favorietenrol waar gemaakt. Supertrots”, beschrijft coach Marco de Zwart zijn gevoel na 12-6 winst op de Noord-Hollandse tegenstander, die zich tot de pauze nog wel wist te handhaven (4-3), maar in de daarop volgende periodes overrompeld werd. “Dit is het succes van het collectief”, looft de voormalige doelman van de ZVVS-mannen. “Haerlem is best wel een goede tegenstander, maar vandaag lukte ons alles en konden we op een imposante manier naar winst opstomen.”

“Hoe verder”, is de nu de prangende vraag. Er volgt namelijk nog een reeks play-off wedstrijden, waarin een plaats in het eredivisie te verdienen is. Met de mannenhoofdmacht heeft De Zwart zelf ervaren, dat de kloof tussen eerste en eredivisie moeilijk te overbruggen is. “Maar ik en zeker ook de groep is niet van zins om voor spek en bonen die nacompetitie in te gaan. We zijn winnaars en winnen wordt dus zeker ook de inzet. Het is dan aan het team om, mocht het tot succes en promotie leiden, te bepalen of ze de uitdaging willen aangaan.” Het vervolg zal de coach in zijn huidige rol niet meer meemaken. De Zwart doet wat hij vorig jaar al van plan was. “Stoppen. Ik weet, dat de cohesie met het team geweldig is. Ik hoef ook niet weg, maar denk en vind dat het tijd is voor een frisse, nieuwe wind.”

Zover is het nog niet. Aan de reeks kan wellicht nóg een juweeltje toegevoegd worden. In het bekertoernooi heeft ZVVS de kwartfinale bereikt. Wie weet waar dat toe leidt.