Kort nieuws uit Vlaardingen.
Kort nieuws uit Vlaardingen. (Foto: stockphoto)

Kort nieuws uit Vlaardingen

Algemeen

Onderzoek naar nieuwe schoollocaties

Nog voor de zomervakantie moet bekend zijn waar de basisscholen Johannes Calvijn en Het Christal samen een plaats krijgen met een nieuw schoolgebouw. Er ontstond in september van het vorige jaar nogal wat commotie, toen de gemeente de bewoners van de Hofsingel en omgeving overviel met het bericht dat de twee scholen een plaats zouden krijgen op het terrein waar nu nog het pand staat van Handhaving. Dat zorgde voor veel protesten en uiteindelijk stelde het college van burgemeester en wethouders een nieuw onafhankelijk locatie onderzoek voor het gehele primair onderwijs in Vlaardingen voor. De bedoeling van dit plan van aanpak is om voor elk geplande ontwikkeling één voorkeur locatie vast te stellen met twee alternatieven en dat geldt ook voor de locatie Hofsingel.

Ruitenburg Halve van Maassluis

Na het verdwijnen van de Havenloop op Koningsdag en de Geuzenloop bij de atletiekvereniging Fortuna, kent Vlaardingen geen wedstrijd- en prestatielopen meer op de weg. Voor Vlaardingse lange afstandlopers is echter de Ruitenburg Halve van Maassluis op zondag 22 januari een uitstekend alternatief in de voorbereiding op de marathon van Rotterdam. De organisatie heeft gekozen voor een nieuw parcours met start en finish op de atletiekbaan van AV Maassluis. Door de coronapandemie kon het sportevenement in 2021 en 2022 niet doorgaan. Naast de halve marathon staat er ook een vijf en tien kilometer op het programma. Op alle drie de afstanden werd op de laatste editie in 2020 een nieuw parcoursrecord gelopen. Meer informatie en inschrijven kan men terecht op: www.avwaterweg.nl.

Teo Maat schrijft sportgeschiedenis

Het is altijd vermakelijk om de kronieken in het Historisch Jaarboek van de Historische Vereniging Vlaardingen door te lezen, een kroniek met een tijdverschil van vijftig jaar. In de laatste editie waren de jaren 1971 en 2021 aan de beurt. Zonder dat de redactie het besefte schreef Fortuna-atleet Teo Maat sportgeschiedenis. Op 2 juni 1971 werd de Vlaardinger eerste op het speerwerpen bij wedstrijden voor militairen gelegerd bij de luchtmacht. De wedstrijden werden toen gehouden in Delft. Vijftig jaar later, zo laat de kroniek zien, wint Teo Maat op hetzelfde onderdeel, het speerwerpen, een gouden medaille bij de Nederlandse kampioenschappen voor masters. Een unieke prestatie voor een Vlaardingse sporters, die in vijftig jaar nog altijd niet aan kracht heeft ingeboet.