Wedstrijden op de atletiekbaan in de Broekpolder zullen na 2024 niet meer mogelijk zijn in verband met verzakkingen. Er moet uitgekeken worden naar een nieuwe locatie. (Foto: Peter Spek)
Wedstrijden op de atletiekbaan in de Broekpolder zullen na 2024 niet meer mogelijk zijn in verband met verzakkingen. Er moet uitgekeken worden naar een nieuwe locatie. (Foto: Peter Spek)

Nieuwe locatie gezocht voor verzakkende atletiekbaan

Algemeen

De beleidsmakers op het Vlaardingse stadhuis staan met de dossiers over de atletiekbaan in de Broekpolder en het zwembad De Kulk, voor twee moeilijke keuzes. De atletiekbaan in de Broekpolder zal in 2024 niet meer goedgekeurd worden voor het houden van wedstrijden in verband met verzakkingen.

Door Peter Spek

Renovatie of nieuwbouw op een andere locatie wordt onderzocht. Het zwembad aan de Westlandseweg voldoet binnenkort ook niet meer aan de gestelde eisen en moet gerenoveerd worden of er moet gekeken worden naar nieuwbouw op een andere locatie. Zowel de atletiekbaan als het zwembad zijn voor veel Vlaardingers een bron van ontspanning en zijn sportvoorzieningen die niet gemist kunnen worden in de haringstad.

Vorige week heeft het college van burgemeester en wethouders een raadsmemo vastgesteld en toegezonden aan de gemeenteraad over de toekomst van de atletiekbaan. Eerder deed het college dat met een toekomstvisie over het zwembad De Kulk. Omdat ook voor het college zowel een atletiekbaan als een zwembad belangrijke maatschappelijke voorzieningen zijn voor de stad en een flinke oppervlakte vergen, worden beide sportaccommodaties integraal opgepakt.

Onderzoek

Is er voor het zwembad nog geen locatie onderzoek uitgevoerd, voor de atletiekbaan is dat wel gedaan en is er een aantal opties de revue gepasseerd. De atletiekvereniging Fortuna, gebruiker van de baan, telt rond de zevenhonderd leden, waarvan vierhonderd leden gebruikmaken van de atletiekvoorziening aan de Watersportweg en driehonderd wegatleten, die in de meeste gevallen alleen de kleedkamers gebruiken. “De atletiekbaan is gebouwd op een instabiele ondergrond en daardoor eerder dan verwacht aan het verzakken. Daarom moet deze voor de tweede keer in twintig jaar opnieuw worden gerenoveerd of hij moet volledig worden vernieuwd”, laat het college weten.

Vuilstort

De huidige situatie is dat de atletiekbaan in 2024 niet meer voldoet aan de normen van de atletiekbond. “In dat jaar moet de atletiekbaan worden herkeurd en zullen meerdere onderdelen niet meer voldoen aan de laatste normen. De bestaande toplaag is versleten en moet worden vervangen, hiervoor is het ook noodzakelijk de verzakkingen die nu in de atletiekbaan zitten te herstellen. Dit betekent dat een grote renovatie van de atletiekbaan noodzakelijk is. Doordat de huidige locatie van de atletiekbaan is gelegen op een oude vuilstort met onvoorspelbare nazakkingen is de kans groot dat na renovatie de atletiekbaan weer zal gaan verzakken.”

Zeven opties

Het college laat weten, dat onderheien een oplossing is, maar hoge kosten met zich meebrengt maar wel zekerheid geeft. Een andere optie is het zoeken naar een locatie die minder zettingsgevoelig is. Er zijn echter in Vlaardingen weinig geschikte en voldoende ruime locaties beschikbaar voor een atletiekbaan, mogelijk in combinatie met een zwembad. Er is gekeken naar zeven opties om de nieuwe atletiekbaan te realiseren dan wel te renoveren. Dan gaat het om de huidige locatie in de Broekpolder, het gemeentedepot in de Broekpolder, op de voetbalvelden van Deltasport en CION, op het terrein van de honk- en softbalvereniging Vlaardingen Holy, op de Maasboulevard in het project van de Rivierzone, het Trimpad in park Nieuwelant en een braakliggend terrein aan de Broekpolderweg achter het benzinepompstation aan de A20 en de hockeyclub Pollux.

Het college komt nu al tot een voorzichtige conclusie dat alleen de locatie van Deltasport en CION en het terrein aan de Broekpolderweg achter het benzinepompstation het meest geschikt zijn om verder onderzoek te doen op de haalbaarheid. Robbert van Egmond, voorzitter van de atletiekvereniging Fortuna, heeft een duidelijke voorkeur voor de locatie aan de Broekpolderweg tussen de hockeyclub Pollux en de voetbalvereniging Victoria’04 aan de Broekpolderweg. “Dat zou een mooie omnium-vereniging kunnen opleveren op die locatie met atletiek, hockey en voetbal. Ik zal mijn voorkeur daarover uitspreken naar wethouder Arnoud Proos als wij half februari het plan verder gaan bespreken,” zegt Robbert van Egmond. “De andere opties zijn niet realistisch, zeker niet het weer opnieuw renoveren van de huidige atletiekbaan, dat blijft op die locatie dweilen met de kraan open en een combinatie met de voetbalvereniging Deltasport en CION zie ik ook niet zitten.”