Judith doet met twee bewoonsters een puzzel op de braintrainer.
Judith doet met twee bewoonsters een puzzel op de braintrainer. (Foto: Kor Kegel)

Rekenquiz bij ouderen het populairst

Judith van Duijn-van der Gaag liep ervoor van Hoek van Holland naar Den Helder. Haar sponsorloop langs de Noordzee leverde geld op voor een braintrainerplus voor Drieën-Huysen. Hoe bevalt de gebruiksvriendelijke spelcomputer de bewoners?

Door Kor Kegel

Judith is dagbestedingscoach op de vijfde etage van Drieën-Huysen Noord aan de Willem de Zwijgerlaan in Holy. Het verpleeghuis hoort bij de Zonnehuisgroep. Judith werkt met bewoners die beginnende dementie hebben. Ze kunnen moeite hebben met de taal (afasie) of met handelingen (apraxie) of met het herkennen van de functie van objecten (agnosie). Daarnaast is het korte-termijn-geheugen beschadigd en is de concentratieboog klein. De braintrainerplus heeft voor al die ongemakken toch spelvormen, waardoor de computer breed inzetbaar is.

“De bewoners geven aan dat zij het leuk vinden om te doen, zeker als ze goed zijn met een spel of quiz. De rekenquiz wordt het vaakst gebruikt en je ziet mensen glunderen als zij de juiste antwoorden weten.”

Judith vervolgt: “Wat ook erg leuk is, is dat bewoners spontaan een verhaal over vroeger beginnen. Zo vertelde een bewoonster dat ze goed kan rekenen, omdat ze vroeger in een kledingzaak heeft gewerkt. Het fotoalbum met baby's zorgt voor de nodige ooo's en aaa's en moet je nou toch kijken wat een schatje. We gebruiken de braintrainer ook als groepsactiviteit. Vaak starten we met de rekenquiz, gevolgd door de muziekquiz.” 

De bewoners gebruiken de computer niet zelfstandig. “De komende maanden ga ik mantelzorgers uitnodigen om uitleg te geven hoe de btp werkt, zodat zij deze kunnen gebruiken tijdens bezoeken aan hun familie. De btp heeft wel heel veel mogelijkheden.”