V.l.n.r. Jimmy Kools (Sustay), Gijsbert van Herk (Staedion), Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), Martijn Balster (Gemeente Den Haag), Marco Dekker (De Vries en Verburg).
V.l.n.r. Jimmy Kools (Sustay), Gijsbert van Herk (Staedion), Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), Martijn Balster (Gemeente Den Haag), Marco Dekker (De Vries en Verburg). (Foto: Frank van der Burg)

Minister De Jonge slaat in Moerwijk de eerste paal voor De Schaloen

Algemeen

De bouw van De Schaloen in de Haagse wijk Moerwijk is gestart. Woensdag 25 januari sloeg minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) de eerste paal. Ook wethouder Martijn Balster was erbij aanwezig. 

De Schaloen bestaat uit 570 betaalbare, duurzame huurwoningen. Het wooncomplex komt tussen de Schaloenstraat en Cannenburglaan en is onderdeel van een grotere voorgenomen transformatie in Moerwijk Zuid. De woningen krijgen duurzame voorzieningen voor meer wooncomfort en een lager energieverbruik. Ze worden gasloos en voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van duurzaamheid. De bouw van De Schaloen draagt bij aan de vernieuwing van Den Haag Zuidwest. Door meer betaalbare, duurzame woningen voor verschillende doelgroepen, een verbeterde openbare ruimte en meer groen, moet de leefbaarheid die momenteel nogal onder druk staat, verbeteren. In Den Haag Zuidwest worden in de komende 15 à 20 jaar meer dan 10.000 woningen gerealiseerd.

Tegen de stroom in

Volgens minister De Jonge heeft De Schaloen “alles in zich waar we de komende tijd voor staan: voldoende sociale huurwoningen bouwen, meer terugbouwen dan er is gesloopt.” Hij benadrukte dat het daarbij niet alleen gaat om het bouwen van woningen. “Het is bouwen aan een gemeenschap. Daarom is dit project waar sociale huur, middenhuur en vrije sectorhuur in zitten, precies wat je nodig hebt. Je wilt eigenlijk een gemeenschap van de toekomst bouwen. Je wilt een samenleving in het klein hebben in zo’n wijk.” Daarbij is in een tijd met tegenwind van alle kanten durf nodig om tegen de stroom in te bouwen, stelt de minister. “Staedion toont hiermee durf en is als woningcorporatie de motor van deze nieuwbouw.”

Impuls voor Moerwijk

Wethouder Martijn Balster is blij dat er met De Schaloen zoveel woningen in het sociale- en middenhuursegment bijkomen.  “De behoefte aan extra woningen in Den Haag is heel groot. De Schaloen is een plek waar verschillende doelgroepen gaan samenwonen, een plek met toekomst, die leeft. Een impuls die Moerwijk goed kan gebruiken!”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion: “We leveren hiermee een substantiële bijdrage aan de woningbouwopgave in de regio en ook aan de leefbaarheid in de wijk. Veel vastgoedbeleggers zijn momenteel afwachtend. Dit past niet in een tijd waarin een groot tekort aan woningen is. Daarom neemt Staedion haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en realiseren wij, naast de 222 sociale huurwoningen, ook 348 woningen met een vrije sectorhuur, waarvan het grootste deel in de middenhuur.”

De eerste woningen worden naar verwachting in 2025 opgeleverd.