Projectleider Maarten Okkersen met de huisrobot voor de dependance aan Het Zicht.
Projectleider Maarten Okkersen met de huisrobot voor de dependance aan Het Zicht. (Foto: GvdIJ)

Dependance van Museon geopend aan Het Zicht

Aan Het Zicht in stadsdeel Escamp heeft Museon-Omniversum een gloednieuw MuseumLab geopend. Voortaan worden daar elke woensdag activiteiten opgezet voor kinderen uit de wijk. “We beginnen heel klein”, zegt projectleider Maarten Okkersen. “Maar onze ambities hier zijn groot.”

Door Gerard van den IJssel

Het Museon is een populairwetenschappelijk museum bij het Statenkwartier. Het museum zet zich onder de naam ‘One Planet’ vooral in voor de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties voor 2030 wil bereiken om van de aarde een betere plek te maken. Vorig jaar is het Museon gefuseerd met het naastgelegen grootbeeldfilmtheater Omniversum. Het MuseumLab in Escamp is de eerste ‘dependance’ van het museum. “We werden door Rene Baron, de Programmadirecteur Zuidwest Den Haag, gevraagd om wetenschap en cultuur naar de wijk te brengen”, vertelt Maarten Okkersen van Museon. “Daar wilden we graag aan meewerken omdat wij zelf ook bezig zijn met uitzoeken hoe een museum er in de 21e eeuw uit moet zien. Ook voor ons is dit dus een proeflab.”

Gewone mensen

In het MuseumLab aan Het Zicht wordt samen met bewoners en maatschappelijke partners gewerkt aan het opzetten van een breed programma-aanbod. "We gaan de definitieve programmering samenstellen mét de bewoners en zoeken daarbij verbinding met bestaande initiatieven in de wijk. Ik sluit niet uit dat we dan ook activiteiten voor volwassen gaan opzetten. Maar eerst gaan we vooral goed luisteren naar wat de mensen zelf willen”, zegt Okkersen. "Want vergis je niet; er wordt van alles gezegd over Den Haag Zuidwest, waaronder een hoop dingen die te maken hebben met onwetendheid en vooroordelen, maar hier wonen gewone mensen met gewone vragen en gewone ideeën.”

'We zijn van plan om hier nog heel lang te blijven'

Op de woensdagmiddagen worden nu workshops gegeven, zoals het in elkaar zetten van kleine elektrische apparaatjes, het bouwen van vogelhuisjes of een bijenhotel. Kinderen die mee willen doen kunnen onaangekondigd binnenlopen tussen 15.00 en 16.30 uur. "Het is allemaal nog heel laagdrempelig”, zegt Okkersen. "Binnenkort start er een coördinator die het wat beter in goede banen moet gaan leiden. We willen bijvoorbeeld wel weten wie we moeten bellen als er iets is met de kinderen, dus wie hun ouders of verzorgers zijn. Ook voor ons wordt het zo elke week weer een klein stapje vooruit zetten.” 

Het winkelpand aan Het Zicht 76 is beschikbaar gesteld door woningcorporatie Staedion. Het MuseumLab mag er tot augustus dit jaar blijven en verhuist daarna naar een ruimte aan de andere kant van de straat. "Staedion gaat deze panden opknappen en daarna mogen wij hier weer terugkeren”, zegt Okkersen. "We hopen dat we dan een grotere ruimte krijgen, want we zijn echt van plan om hier nog heel lang te blijven.”

Blikvanger

In de toekomst komen er ook kleine tentoonstellingen in de ruimte, die helemaal is ingericht met eerlijke materialen waarvan het grootste deel uit het depot van het museum komt. Zoals een twee meter hoge robot, gemaakt van technische onderdelen die in het Museon over waren gebleven. "Het is een leuke manier om te laten zien hoeveel materiaal je kan hergebruiken”, zegt Okkersen. "En het is een echt blikvanger. Iedereen die de robot in de winkel ziet staan, wil even naar binnen komen om te kijken wat het is.” Op dit moment is het MuseumLab alleen geopend op woensdagmiddag, maar binnenkort volgen meer programma's en activiteiten.