Omdat de huur van het Hofbad zo hoog is, is zwemvereniging De Hofspetters uitgeweken naar De Viergang in Pijnacker. De gemeente Den Haag heeft nu echter besloten om de vergoeding voor deze lessen buiten de stadsgrens stop te zetten.
Omdat de huur van het Hofbad zo hoog is, is zwemvereniging De Hofspetters uitgeweken naar De Viergang in Pijnacker. De gemeente Den Haag heeft nu echter besloten om de vergoeding voor deze lessen buiten de stadsgrens stop te zetten. (Foto: Pixabay)

Zwemles Ooievaarspashouders tussen wal en schip

De Haagse Ingrid Nagy is teleurgesteld. Het afgelopen jaar kreeg haar zoontje zwemles in De Viergang in Pijnacker, maar de Ooievaarspasvergoeding die zij hier voor kreeg, is begin dit jaar gestopt. "Niet alleen valt de samenwerking met de zwemvereniging weg, maar voor een hele uithoek van Den Haag is er geen vervangende oplossing”.

Marc Tangel

Vorig jaar ging de zoon van Ingrid op zwemles. Als Ooievaarspashouder kon hij hiervoor terecht bij zwemvereniging De Hofspetters in het Hofbad aan de rand van de Haagse wijk Ypenburg, maar toen bleek dat de Ooievaarspasvergoeding van de gemeente niet toereikend was, besloot deze zwemvereniging uit te wijken naar De Viergang in het naburige Pijnacker. Daar kregen de Haagse kinderen op zondagochtend les, maar nu heeft de gemeente Den Haag besloten de vergoeding voor deze lessen buiten de stadsgrens per januari stop te zetten. “Toen dat bericht kwam, had ik nog negen dagen om te bedenken hoe ik dit ging oplossen”, vertelt Ingrid. “Mijn eerste reactie was dan ook woede. Dat je deze mededeling letterlijk twee dagen voor Kerst krijgt en in deze stressvolle periode dan maar een paar dagen hebt om te beslissen of je er mee stopt, of de lessen in het vervolg zelf gaat betalen. En in dat laatste geval vooral: hoe ga je dat doen? Ik vind dat niet kunnen. Als ik zelf iets opzeg, moet ik dat ook altijd minimaal een maand van te voren doen”.

Hoewel ze weinig tijd had om van de eerste schrik te bekomen, besloot Ingrid toch dieper in de materie te duiken, in de hoop zo een passende oplossing te vinden. “In mijn hoofd zijn die er genoeg”, aldus Ingrid, “maar het probleem is dat je te maken hebt met te veel organisaties. Als Ooievaarspashouder krijg ik een vergoeding voor deze lessen. Dat is een vast bedrag per jaar. In vrijwel alle Haagse baden kunnen kinderen daarvoor op zwemles, maar de huur van het Hofbad is blijkbaar zo duur, dat onze zwemvereniging het daarvoor niet kan doen. Daarom zijn ze uitgeweken naar Pijnacker, omdat ze een goede basis voor de Haagse kinderen uit Ypenburg en Leidschenveen wel degelijk belangrijk vinden. Nu stopt de gemeente de Ooievaarspasvergoeding, omdat De Viergang geen Haags zwembad is. Wie werkt wie hier nu tegen? Ik snap best dat de gemeente niet tegen de Hofspetters roept ‘Zeg maar wat het kost en wij bestalen wel’, maar als de huur van het Hofbad substantieel hoger is dan van welk ánder Haags bad dan ook, dan zou de gemeente dát verschil toch wel bij kunnen betalen? Of ons als pashouders de keuze geven dat verschil bij te dragen? Maar dat zijn helaas geen opties”.

Ingrid’s grootste bezwaar is dat niet alleen zij als individu de dupe is geworden van deze beslissing, maar dat dit gemeentebesluit impact heeft op een hele wijk. “Je kunt niet even links- of rechtsaf slaan en het komt wel goed”, aldus Ingrid. “Het dichtstbijzijnde Haagse zwembad dat lessen voor Ooievaarspashouders aanbiedt, ligt tien kilometer verderop. De gemeente heeft er zelf voor gekozen hier een zwarte vlek te creëren. Ze hanteren zelf een hoog tarief voor de huur van het Hofbad, maar ze bepalen ook zelf de hoogte van de vergoeding. De gemeenteslogan ‘alle kinderen gelijke kansen’ gaat hier dus niet op.”

Ingrid benadrukt dat het haar vooral om de educatieve waarde van de zwemlessen gaat. Juist in een waterrijke wijk als Ypenburg noemt ze het een eerste levensbehoefte. "Ik woon letterlijk in de Waterwijk”, vertelt Ingrid. "Mijn dochter grapt wel eens dat we op een eiland wonen, want wij kunnen onze wijk niet uit zonder over een brug te gaan. Er zijn de afgelopen jaren genoeg kinderen verdronken in Ypenburg. Zelfs als je zelf niet gaat zwemmen, kan je altijd onverwacht te water raken. Ik wil dat mijn zoontje zich dan kan redden. Daar is zwemles voor bedoeld”.