Annemieke Luursema.
Annemieke Luursema. (Foto: aangeleverd)

'Je wereld stort ineens in'

WIJDENES/REGIO - "Vanwege Wereldkanker dag op 4 februari wilde ik mijn verhaal delen. Zelf heb ik in 1990 kanker gehad. In september 1990 belandde ik met spoed in het AMC, Acute Myeloïde Leukemie. Ik was net 22 jaar en vol met plannen. Je wereld stort ineens binnen een paar seconden in. 

De eerste kuur start een dag later en zo begint het hele chemo ritueel: verschillende kleuren chemo, misselijkheid en haaruitval. Tijdens de, in totaal drie zware, kuren tijd verbleef je dag en nacht in het ziekenhuis. Hierna kwam de vraag of ik in aanmerking zou komen voor een beenmergtransplantatie, de computer bepaalde de uitslag. Eind van dat jaar kwamen de verlossende woorden: ik kwam er voor in aanmerking. Vervolgens had ik in februari 1991 de laatste zware kuur voorafgaande aan de beenmergtransplantatie. 


Omdat de stollingswaarde van het bloed naar bijna nul zakt, is er een verhoogd risico van bloedingen. Helaas kreeg ik een hersenbloeding en werd wakker op de IC. Na heel veel transfusies (van bloedplaatjes die voor stolling moeten worden) krabbelde ik weer op. Omdat ik halfzijdig verlamd was, heb ik weer moeten leren lopen. Dankzij veel fysiotherapie is dat goed gelukt.

Niet achteruit, maar vooruit

Nu na meer dan 30 jaar ben ik nog steeds kankervrij en train ik nog steeds om mijn ‘handicap’ te verbeteren. Mijn man en ik zijn begin september 2022 verhuisd van Amstelveen naar Wijdenes en genieten volop. In Amstelveen ben ik jarenlang vrijwilliger geweest voor KWF kankerbestrijding. Ik kijk niet achteruit maar vooruit. 


Deze ziekte heeft mij gevormd, wijzer gemaakt en nu sta ik positiever in het leven."