Een graf als herdenkingsplek.
Een graf als herdenkingsplek. (Foto: Pixabay)

Begraven, cremeren of resomeren

REGIO – Nadenken over de eigen uitvaart; veel mensen vinden dat helemaal niet fijn om te doen. Terwijl het voor de nabestaanden juist zo fijn is als ze hadden geweten wat de overledene zelf graag had gewild. Maak het ze wat makkelijker en pak binnenkort eens een moment om er eens bij stil te staan. Schrijf de wensen op of praat erover met naasten. Wordt het begraven, cremeren of misschien resomeren?

De crematie wint al jaren aan terrein

Steeds meer Nederlanders laten zich na hun overlijden cremeren. Uit de laatste cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria blijkt dat inmiddels meer dan twee derde van de mensen voor een crematie kiest. De crematie wint al jaren aan terrein en de verwachting is dan ook dat dit aantal in de toekomst zal stijgen. Over het algemeen is een crematie goedkoper dan een begrafenis. De kosten voor een begrafenis liggen tussen 8500 en de 11.000 euro, voor een crematie wordt tussen 6.500 en 9.000 euro betaald.

Herdenkingsplek

Vroeger kozen veel mensen voor begraven, omdat de nabestaanden graag een plek wilden hebben om naar toe te gaan. Tegenwoordig zijn er ook na het cremeren allerlei mogelijkheden voor een herdenkingsplek. Het is ook mogelijk om vooraf te bepalen dat iemand zijn lichaam na het overlijden ter beschikking stelt aan de wetenschap. Dit lichaam wordt dan gebruikt voor medisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Dankzij deze lichamen kunnen medische studenten het vak leren en kunnen specialisten nieuwe operatietechnieken ontwikkelen. Wanneer iemand zijn of haar lichaam ter beschikking stelt zal er geen crematie of begrafenis plaatsvinden. Voor de nabestaanden kan dat best een grote impact hebben, daar komt nog eens bij dat ze binnen 24 uur afscheid zullen moeten nemen van de overledene.

Milieuvriendelijk

Wel eens van resomeren gehoord? Dat is namelijk sinds begin 2021 toegestaan in Nederland. Dit is een milieuvriendelijke uitvaartmethode om een stoffelijk overschot op te lossen. Een alternatief voor het begraven of cremeren. Er komt aanzienlijk minder uitstoot vrij dan bij begraven of cremeren. Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van een bijtende stof en water waarin een lichaam vervolgens binnen drie uur oplost. Er blijft uiteindelijk een wit poeder over dat vergelijkbaar is met as na een crematie. Het is mogelijk deze poeder te bewaren in een urn, te verwerken in een as-sieraad of uit te strooien op een strooiveld op de begraafplaats.


Er is in elk geval genoeg stof tot nadenken...

Voor nabestaanden is het fijn als ze de wensen van de overledene weten.