Bewoners staan tijdens de wandeling stil bij de plek waar bomen moeten wijken voor een 75 meter lange tramhalte.
Bewoners staan tijdens de wandeling stil bij de plek waar bomen moeten wijken voor een 75 meter lange tramhalte. (Foto: AVN)

AVN luidt noodklok: 'Er moet te veel groen wijken voor HOV'

De Haagse vereniging voor natuurbescherming vindt dat er te veel groen moet wijken voor de aanleg van de snelle tramverbinding (HOV) naar Delft en Voorburg. Tijdens een ‘ommetje' in het gebied Binckhorstlaan, Maanweg en Huygenstraverse bekeken bewoners samen met een natuurgids van de AVN  welke gevolgen de aanleg van een dergelijke verbinding heeft voor de natuur. 

De deelnemers verzamelden op de stoep van de scouting RMWG aan de Binckhorstlaan, en liepen via de beschermde ecologische verbindingszone Broeksloot (langs de Maanweg) naar de Huygenstraverse in Voorburg.
Onderweg werd stilgestaan op de plek tegenover de verlengde Melkwegstraat. Hier komt een 75 meter lange tramhalte waar flink wat bomen voor gekapt moeten worden. De ecologische verbindingszone, loopt vanaf de Broeksloot in Voorburg tot Schakenbosch (Leidschendam), langs de historische Achterweg.

Volgens AVN blijkt daarmee opnieuw dat - ondanks alle voornemens - bij elk bouwplan, en nu ook voor het openbaar vervoer, in de gemeentes Den Haag en Leidschendam-Voorburg groen moet wijken voor steen. Ook Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg maakt zich zorgen over hoe er bij bouwplannen met het groen wordt omgesprongen. ”Hoe kan het toch dat in alle beleidsnota's het groen wordt gekoesterd en dat er wordt gesproken over bestaand groen behouden en versterken? En dat uiteindelijk het groen toch sneuvelt?” Na Park Schakenbosch (Leidschendam), waar meer dan 1.000 bomen het veld moeten ruimen, en straks Vlietland Noord (naast Voorschoten), dus ook voor het HOV-tracé.