Vooraanzicht van het KJ plein, de stadshal en woningen.
Vooraanzicht van het KJ plein, de stadshal en woningen. (Foto: gemeente Den Haag)

Nieuwbouw bij Den Haag Centraal gaat door

Mogelijk wordt nog dit jaar begonnen met de bouw van twee toren van 90 meter hoog met daarin bijna 400 woningen op het Koningin Julianaplein en een stadshal. Dankzij een bijdrage van 3 miljoen euro van de gemeente Den Haag kan het project doorgaan.

Lange tijd zag het er naar uit dat het project niet zou doorgaan. Onder andere de gestegen bouwkosten door de energieprijzen, de inflatie en de hogere kosten voor bouwmaterialen maakten dat de bouw van woningen op het KJ-plein niet meer mogelijk was. Het voorstel van het college wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad. Als deze instemt met het vrijmaken van het benodigde budget zal de bouw op het KJ-plein naar verwachting eind 2023 of begin 2024 beginnen.

Wethouder stedelijke ontwikkeling Robert van Asten is trots dat er eindelijk wordt gebouwd. "Het Koningin Julianaplein is een zeer centraal gelegen plek en daarmee erg belangrijk voor het aanzicht van onze stad. We verbeteren niet alleen het plein zelf, ook worden er 396 woningen en een prachtige Stadshal aan het centraal station gebouwd. Den Haag krijgt hiermee de entree die het verdient.”

Naast het centraal station komen twee torens van 90 meter hoog met koop- en huurappartementen. Beide torens worden verbonden door groene daktuinen en een gemeenschappelijk terras. Deze liggen bovenop de te bouwen Stadshal, een open ruimte met gewelfd, houten plafond die in directe verbinding staat met het centraal station. Het KJ-plein zelf krijgt een groene uitstraling en invulling. Zo kunnen Hagenaars en bezoekers van de stad direct vanuit het station door de Stadshal richting de Koekamp en het Malieveld lopen. Het project wordt gebouwd door de Ontwikkelcombinatie KJ-plein (OCKJ), een samenwerking van Amvest Development en Synchroon.

Het KJ-plein is onderdeel van de ontwikkelingen in het Central Innovation District. Het gebied tussen en rondom de grote drie Haagse stations (Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI).

De gemeente is namelijk eigenaar van de grond van het KJ-plein. Het leveren van een eenmalige bijdrage van 3 miljoen euro aan de OCKJ is volgens onafhankelijk onderzoeksbureau PWC de verstandigste keuze. Mocht de gemeente geen bijdrage leveren, dan betekent dit op korte of zelfs langere termijn geen woningen, maar wel kostenposten voor de gemeente, zoals de (tijdelijke) inrichting van het plein. De gronden terugnemen van de Ontwikkelcombinatie KJ-plein -een ander scenario- levert een nog groter financieel verlies op. Wethouder van Asten: “Dit is financieel het beste scenario voor de gemeente. En deze keuze levert ook nog eens zeer waarschijnlijk woningen, de stadshal én een verbeterd KJ-plein op.”
De OCKJ ontvangt de bijdrage van de gemeente pas op het moment dat de bouw is gestart én er twaalf maanden achtereenvolgend gebouwd is.


Wethouder bedankt alle afvalhelden: 'Mijn waardering voor deze mensen is enorm'

Haagse vuilnismannen, straatvegers, containeradoptanten en wijkambassadeurs: allemaal dragen ze hun steentje bij aan het schoonhouden van de stad. Daarvoor werden ze woensdag 8 maart door wethouder Anne Mulder bedankt tijdens de Week van de Afvalhelden.

Dagelijks zijn ruim 700 medewerkers aan de slag om de stad schoon te houden. Ook bewoners dragen dagelijks hun steentje bij aan een schone buurt. Zo zijn er duizenden containeradoptanten en tientallen wijkambassadeurs actief. Wethouder Anne Mulder bedankte ze woensdag voor hun inzet. Dat deed hij bij het afvalbrengstation aan de Plutostraat. Hij sprak de groep toe en na afloop kregen de containeradoptanten en wijkambassadeurs een rondleiding over het terrein. 

Wethouder Mulder vindt dat het schoonhouden van de stad een gedeelde verantwoordelijkheid is. "We stimuleren inwoners om Den Haag schoon te houden. Dit doen we door onder andere te laten zien hoe wij als gemeente dagelijks de stad schoonhouden en wat de inwoners doen en kunnen doen om zelf ook bij te dragen. Mijn waardering voor al deze mensen is enorm. De Week van de Afvalhelden is een mooi moment om ze goed in het zonnetje te zetten."


De afvalhelden en de wethouder.