Er wordt op de weesbootjes van alles verzameld. Dat zorgt voor extra brandgevaar.
Er wordt op de weesbootjes van alles verzameld. Dat zorgt voor extra brandgevaar. (Foto: facebookpagina Samen voor Laak)

Samen voor Laak is na zoveelste brand klaar met de weesbootjes

Na de zoveelste brand op een plezierjacht dringt bewonersorganisatie Samen voor Laak bij de gemeente aan op strengere controle van illegale bewoning van de scheepjes. 

Donderdagavond 2 maart stond een plezierjacht langs de Verheeskade in brand. Bij het blussen van de brand kwam veel rook vrij. Niemand raakte bij de brand gewond.

Het is niet de eerste keer dat er op deze plek in Laak een aangemeerd bootje in brand vliegt. In het verleden is dit vaker gebeurd, ook zijn bij deze branden al doden gevallen. "De bootjes aan de Neherkade en overzijde worden bijna 24/7 bewoond, vaak door mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats, stelt Samen voor Laak op haar facebookpagina. "Er wordt op deze bootjes dan ook van alles verzameld. Dit brengt extra brandgevaar met zich mee." Samen voor Laak vindt dan ook dat de gemeente in actie moet komen om nog meer branden te voorkomen. "Wij zouden graag zien dat er meer controle is op deze bootjes in Laak, bewoning wordt tegengegaan en te veel verzamelde goederen preventief verwijderd worden."

Ook Hart voor Den Haag vindt dat er iets moet gebeuren. "Wrakschepen trekken daklozen aan en dat is niet zonder risico", stelt fractievoorzitter Richard de Mos. "Eerder vonden twee mensen de dood in zo'n bootje." Hij wil dat het stadsbestuur met een plan van aanpak komt om wrakschepen en slaappiraten aan te pakken en het niet laat bij af en toe een boete uitschrijven. "Losgelaten wrakken kunnen bij een storm andere boten beschadigen en de wrakken doen het aangezicht van het Haagse water ook geen goed."