Twee uur beweging in de week houdt de leden van AV Sparta jong en vitaal.
Twee uur beweging in de week houdt de leden van AV Sparta jong en vitaal. (Foto: Marc Tangel )

Sportclub zoekt leden voor een gezonde toekomst

Hoe ouder we worden, hoe belangrijker het is om in beweging te blijven. Daar weten de leden van de Beweeggroep AV Sparta alles van. Toch ziet de club het aantal deelnemers aan hun activiteiten de laatste jaren langzaam teruglopen. “Elke dag een paar kilometers maken is altijd gezond”.

Marc Tangel

Waarschijnlijk zijn het de oudste atleten die in het Zuiderpark rondlopen, de leden van Beweeggroep AV Sparta. Allen zijn de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar stuk voor stuk vinden ze het belangrijk om toch in beweging te blijven. Dat er twee keer in de week een groep gelijkgestemden op hen wacht, geeft velen net dat éne zetje extra om daadwerkelijk van de bank af te komen. “Alleen zou ik niet zo makkelijk gaan wandelen”, vertelt Kees, die sinds twee jaar actief is bij de club. “Misschien dat ik wat vaker op de fiets zou stappen, maar in groepsverband is het toch leuker om in beweging te blijven”.

Kees werd destijds door zijn apotheker op het bestaan van de Beweeggroep AV Sparta gewezen. Hij had lichte diabetesverschijnselen en zijn apotheker wist Kees te vertellen dat beweging minimaal net zo belangrijk is tegen de klachten als het gebruik van medicijnen. “En hij had gelijk”, beaamt Kees. “De klachten zijn inmiddels weg, maar toch ben ik bij de club gebleven. Het helpt me om soepel te blijven. Ik ben inmiddels 72, maar zo voelt het helemaal niet. Mijn stappenteller stond vorige week op 7700, dus ik ben goed bezig”.

Het verhaal van Kees is tekenend voor de overige leden van de beweeggroep. Toch ziet coach Hans Wetemans het aantal leden van zijn club de laatste jaren gestaag afnemen: “Dat komt niet door gebrek aan behoefte, maar omdat niemand meer weet dat wij bestaan”, vertelt hij. Tot enige jaren geleden werkte Wetemans samen met een compagnon die de contacten onderhield met huisartsen en apothekers. Met het vertrek van deze collega, is ook het netwerk van Wetemans stilgevallen. “Huisartsen en apothekers weten niet meer dat we bestaan”, merkt hij op. “Daardoor komen er geen nieuwe leden meer bij. In het verleden liep hier ruim twintig man. Dat is nu ongeveer de helft en ik maak me wel eens zorgen om de toekomst. Maar wat moet ik dan? Ik kan de leden die er nog zijn toch moeilijk wegsturen?”.

Wetemans hoopt dan ook dat nieuwe leden zich snel zullen melden. “We zijn een vereniging voor mensen die kampen met bijvoorbeeld overgewicht en die toch in beweging willen blijven”, vertelt hij. “Twee keer in de week komen we bij elkaar en doen we wat lichte oefeningen om de spieren los te maken, om daarna een stuk te gaan wandelen door het Zuiderpark. In groepsverband werkt dat echt. Dat zit hem in het praten, de gezelligheid. Als je alleen loopt, heb je ook minder zin. Dan ben je met je eigen gedachten. Maar als je loopt met mensen die gelijk gestemd zijn, dan vind je elkaar. Al pratende beseffen ze niet dat ze eigenlijk aan het sporten zijn”.

Dit laatste wordt bevestigd door Debbie, die al drie jaar meebeweegt met AV Sparta. “Ik had nachtwerk”, vertelt ze. “In een ritme van week op, week af. In de weken dat ik vrij was, wilde ik wat doen en bewegen is goed tegen de diabetesklachten. Door die twee extra uurtjes in de week, voel ik me toch wel fitter. Ik wandel dagelijks met de hond, maar een groep maakt het uitnodigend om langere wandelingen te maken. Bij slecht weer moet ik me er wel eens toe zetten, maar als we eenmaal op pad zijn, vind ik het heerlijk!”.

De lessen van de Beweeggroep AV Sparta zijn elke maandag van 12.30u tot 13.30u en op vrijdag van 10.30u tot 11.30u. De groep verzamelt in het clubgebouw van AV Sparta op de atletiekbaan bij het zwembad Zuiderpark aan de Melis Stokelaan. De eerste vier proeflessen zijn gratis, daarna is lidmaatschap €12,50 per maand. Ooievaarspashouders krijgen vijftig procent korting.