Jan van Zanen legde samen met één van de overlevenden van het bombardement op het Bezuidenhout een krans bij het monument.
Jan van Zanen legde samen met één van de overlevenden van het bombardement op het Bezuidenhout een krans bij het monument. (Foto: Koen de Lange)

Uit het dagboek van de burgemeester

Tweewekelijks vertelt burgemeester Jan van Zanen via zijn fotodagboek over zijn dagen en belevenissen. Dit keer over zijn aanwezigheid bij de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Bezuidenhout op 3 maart.

Den Haag, 5 maart – Maak een zondagochtendwandeling en bereid daarna thuis een lekker ontbijtje. Ga in de loop van de ochtend richting Bezuidenhout. Draag bij aan de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Bezuidenhout op 3 maart 1945. 78 jaar geleden, op de eerste zaterdag van maart en met de bevrijding in het vooruitzicht, werd de bevolking van deze Haagse wijk getroffen door een groot bombardement. Zeker 550 mensen lieten die dag daarbij het leven. Deze luchtaanval is de dodelijkste die onze stad in de Tweede Wereldoorlog te verduren kreeg. 

'Een eer om de krans samen met haar te mogen leggen'

Leg samen met mevrouw Toos van Dam-Kersbergen, die het bombardement overleefde, tijdens de jaarlijkse ceremonie namens het gemeentebestuur een krans om de slachtoffers van deze tragedie te herdenken. Toos was tijdens het bombardement 15 jaar oud en woonde met haar ouders en haar broertjes Ben en Frans in de Schiestraat. Ze liep na het bombardement samen met haar jongere broer Ben ruim 40 kilometer naar een veiligere plek: een dorpje bij Gouda. Eervol om de krans met deze mevrouw te mogen leggen.


Lees verder op www.janvanzanen.denhaag.nl/fotodagboeken