Een lange rij voor Escher in het Paleis.
Een lange rij voor Escher in het Paleis. (Foto: Peter Cox)

Recorddrukte in museum Escher in het Paleis: 6975 bezoekers in één week

In de eerste week van maart hebben maar liefst 6975 bezoekers de weg naar Escher in het Paleis gevonden. Daarmee is het de best bezochte week ooit voor het museum aan het Lange Voorhout sinds de opening in 2002.

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren. Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormt Escher in Het Paleis samen met Kunstmuseum Den Haag het centrum van dit bijzondere jubileumjaar. Onder de noemer '2023: Den Haag stad van Escher' vieren beide musea gezamenlijk het succes van Escher met meerdere tentoonstellingen en activiteiten door de gehele stad. Met bijna 14.000 bezoekers in de eerste twee weken voor de tentoonstelling 'De ontdekker van Escher' heeft het jubileumjaar een vliegende start gemaakt.

In de tentoonstelling staat Eschers band met zijn leermeester en goede vriend Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944) centraal. Ze leren elkaar kennen als Escher bouwkunde gaat studeren. Zodra kunstenaar en leraar grafische technieken De Mesquita zijn talent voor tekenen en grafiek ontdekt, kiest hij ervoor om over te stappen naar een studie grafiek. De twee kunstenaars ontwikkelen een artistieke en persoonlijke band voor het leven. In de tentoonstelling in het Paleis zijn de aangrijpende werken van De Mesquita in combinatie met het werk van Escher te zien.

De tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita is nog te zien tot en met 1 oktober 2023.