De initiatiefnemers willen de buurt informeren als er een vergunning is aangevraagd voor het kappen van een boom.
De initiatiefnemers willen de buurt informeren als er een vergunning is aangevraagd voor het kappen van een boom. (Foto: Pixabay)

Nieuw: kap-alert voor bomen in Den Haag

Jorrit Okkerman en Willem Hanhart zijn met steun van de Bomenstichting Den Haag een nieuw initiatief gestart: 'Bomen in je buurt'. Het bestaat uit een interactief overzichtskaartje op internet en een berichtendienst voor abonnees. Zo worden inwoners van Den Haag bijtijds geïnformeerd over de kap van bomen in hun buurt.

"Het aantal (grote) bomen neemt al jaren sterk af in Den Haag. Terwijl ze juist hard nodig zijn om de stad koel en leefbaar te houden", aldus Jorrit Okkerman en Willem Hanhart. Om bestaande bomen beter te beschermen ontwikkelden zij 'Bomen in je buurt'. Het bestaat uit een interactief overzichtskaartje op internet (www.bomenstichtingdenhaag.nl/bomen-in-je-buurt/) met daarop de met kap bedreigde bomen, én een berichtendienst voor abonnees.
Het overzichtskaartje wordt wekelijks bijgewerkt op basis van nieuwe informatie van de gemeente en overheid. Daarnaast stuurt de berichtendienst abonnees een e-mail op de dag dat er een kapvergunning is aangevraagd of verleend voor een boom op minder dan 100 meter van het woonadres. Zo worden abonnees niet alleen geïnformeerd over te kappen bomen in hun buurt, maar kunnen ze volgens de initiatiefnemers ook tijdig in actie komen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met de eigenaar van de boom, via de straatapp navraag te doen, vragen te stellen aan een (buurt)comité, zich verder te laten informeren bij de gemeente of Bomenstichting Den Haag. Of gewoon door zelf schriftelijk bezwaar te maken tegen de kap bij de gemeente. "En blijkt via ‘Bomen in je buurt' dat er geen kapvergunning is aangevraagd, dan kan men een verzoek om handhaving indienen. De kap is zonder vergunning mogelijk illegaal", stellen Jorrit en Willem.
Abonneren kan via www.bomenstichtingdenhaag.nl/abonneren/