Onder andere vanwege de centrale ligging is het Mercuriuskwartier volgens de gemeente bij uitstek geschikt voor de vestiging van bedrijven.
Onder andere vanwege de centrale ligging is het Mercuriuskwartier volgens de gemeente bij uitstek geschikt voor de vestiging van bedrijven. (Foto: gemeente Den Haag)

Gemeente wil extra ruimte voor bedrijven in Mercuriuskwartier

Politiek

In een groeiende stad moeten mensen niet alleen kunnen wonen maar ook werken. Het college denkt dat het Mercuriuskwartier, onder meer vanwege de centrale ligging, bij uitstek geschikt is voor de vestiging van bedrijven. Om die reden wil de gemeente de komende tien jaar ruim 65.000 vierkante meter bedrijfsruimte toevoegen aan dit deel van de Binckhorst.

De Binckhorst ondergaat momenteel een transformatie; van bedrijventerrein naar woon/werkgebied. De Binckhorst heeft ongeveer 600 woningen en 1000 bedrijven. In de eerste fase worden hier 5.000 woningen gebouwd. Daarna wordt in het Mercuriuskwartier geen verdere woningbouw toegestaan. De nieuw te creëren bedrijfsruimte in de voormalige Begraafplaats- en Spoorboogzone is bedoeld voor maakindustrie en stadsverzorgende mkb-bedrijven, zoals reparatie, aannemers en (stads)logistiek. Daarnaast krijgt het gebied een flinke opknapbeurt, waarbij de focus ligt op meer groen.

Volgens wethouder Saskia Bruines (economie) is het een grote uitdaging om als meest verdichte stad van Nederland de balans te behouden tussen ruimte voor werken en wonen. “Bedrijventerreinen en bedrijfsruimte zijn goed voor ongeveer 15% van de banen in Den Haag. Om te kunnen innoveren en uitbreiden moet er voldoende ruimte gecreëerd worden voor bedrijven die zich hier willen vestigen of doorgroeien naar een groter pand.” Ook wethouder Robert van Asten (Stedelijk Ontwikkeling) is blij met de ontwikkelstrategie. “De Binckhorst is een plek waar van oudsher gewerkt wordt om Den Haag en de regio draaiende te houden. In het Mercuriuskwartier gaan we dat behouden en zelfs uitbreiden.” Volgens het plan is het noordelijke deel aan de Kop Binckhorstlaan-Supernovaweg geschikt om grote bedrijven te vestigen. In het centrale deel van het gebied is ruimte voor industriehallen en kleinere mkb-bedrijven. In het zuiden van het gebied ligt de ‘groene long’, gekenmerkt door onder andere de begraafplaats St. Barbara. In het gebied rond de Noorder- en Zuiderkroonstraat bevinden zich voornamelijk grote kantoren. De ontwikkelingen in elk van deze deelgebieden hebben een eigen aanpak.

Voor het realiseren van deze ambitie is de gemeente wel afhankelijk van de verschillende partijen in het gebied. Veel grond in het Mercuriuskwartier is namelijk niet in eigendom is van de gemeente. De ontwikkelstrategie wordt in de zomer besproken in de gemeenteraad. Na de vaststelling kan worden begonnen met het uitwerken van de projecten samen met de betrokken partijen.