Burgemeester Van Zanen neemt het vuur van de vrijheid in ontvangst.
Burgemeester Van Zanen neemt het vuur van de vrijheid in ontvangst. (Foto: Henriette Guest)

Stad loopt uit voor het Bevrijdingfestival

De vijftiende editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag gaat de boeken in als een zeer geslaagd festival met een moeizame aanloop. Op de dag zelf dreigde het weer nog roet in het eten te gooien, maar ook dat viel gelukkig mee. "Eind goed, al goed”, zegt medeorganisator Robert-Jan Rueb van de R.G. Ruijs Stichting.

"Het was lang onzeker of en hoe we het festival konden organiseren, en helaas eindigen we ook dit jaar weer met een financieel tekort. Maar het publiek dat - toen de zon eenmaal doorbrak - massaal aanwezig was, verzacht de pijn enorm.”
Het Bevrijdingsfestival Den Haag trok naar schatting 70.000 bezoekers naar het Malieveld. In het Provinciehuis kwamen ongeveer 600 mensen kijken. Publiekstrekkers op de muziekpodia waren latinster Rolf Sanchez, Housequake (dj's Roog & Erick E) en zangeres Froukje, die een bijzondere gast bij zich had: de Oekraïense zangeres Roxolana. Maar ook bij de optredens van rappers ADF Samski en Dopebwoy, tributeband ABBA Fever, dj's Divine en Wezz, zanger/gitarist Jett Rebel en zanger Jeangu Macrooy was het erg druk. Macrooy, bekend van het Eurovisie Songfestival, trad op met drie gastmuzikanten: Mohamed al Tayeb, Pouriya Jaberi en Jawa Manla.

Vuur

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag opende het festival. Hij nam het vuur van de vrijheid in ontvangst van estafettelopers die in de nacht van 4 op 5 mei met de fakkel van Wageningen naar Den Haag waren gerend. Vervolgens gaf Van Zanen het vuur door aan Jessa Zweverink die de grote Vrijheidsvlam boven het podium aanstak. Jessa was dit jaar een van de ontvangers van een Haags Jeugdlintje. Later op de dag ontving burgemeester Van Zanen ook persoonlijk de Ambassadeur van de Vrijheid in Den Haag. Zangeres Froukje landde op het Malieveld in een helikopter van Defensie, samen met de Oekraïense zangeres Roxolana die dus als special guest meedeed aan het optreden van Froukje.

Meer dan pop

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is nadrukkelijk méér dan een popfestival. Tijdens het evenement werd op veel verschillende manieren aandacht besteed aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat, zoals op het Plein van de Vrijheid, tijdens het 5voor5-moment en in de presentaties van WeHague. Dit jaar vond het inhoudelijk programma voor het eerst plaats in het onlangs gerenoveerde Provinciehuis. Op het Vfonds Podium in het Provinciehuis traden jonge Haagse dichters op.

Zorgen om de toekomst

Als gevolg van de nasleep van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne werd het Bevrijdingsfestival Den Haag - net als de hele evenementensector - ook dit jaar wederom geconfronteerd met enorme prijsstijgingen, waardoor lang onzeker was of het festival wel kon worden georganiseerd. Dankzij een extra bijdrage van de gemeente en hulp van sponsors kon het festival toch doorgaan. Het verwachte financiële tekort kan dit jaar nog éénmaal worden opgevangen uit de reserves van de organiserende stichting.
"Dit was uiteindelijk één van de beste edities van het Bevrijdingsfestival Den Haag”, zegt medeorganisator Gerard van den IJssel. Toch maakt ook Van den IJssel zich zorgen om de toekomst. "Met sympathie kunnen we de rekeningen niet betalen. Onze sponsoren en de gemeente Den Haag hebben alles gedaan wat voor hen mogelijk was. Daar zijn wij hen enorm dankbaar voor. Nu is het de beurt aan de Provincie en het Rijk om te laten merken hoe belangrijk zij Bevrijdingsdag in de huidige vorm écht vinden.”



Door actieplan wordt Laak beter op acht punten

Na een brandbrief van bewonersorganisaties en bureninitiatief Radilaak vorig jaar, sloot de gemeente Den Haag de handen ineen met de bewoners(organisaties) in Laak. Samen kwamen zij tot een actieplan dat moet zorgen voor een fijne, schone, veilige en sociale leefomgeving met voldoende toekomstperspectief voor iedereen. "Laak moet een succesvol stadsdeel zijn waar huidige en toekomstige generaties graag willen (blijven) wonen.”

Stadsdeelwethouder Mariëlle Vavier: “Laak ligt vlakbij het stadhuis en voelt zich toch niet gehoord. Vorig jaar gaven de bewoners van Laak ons een duidelijke boodschap. We hebben veel gesproken, maar nu is het tijd voor actie. Dit is een plan geworden met oplossingen voor de korte termijn, maar waar we ook een lange adem voor nodig hebben.”

Het actieplan richt zich op acht prioriteiten: afval, parkeren, wonen, onderlinge verbondenheid, (verkeers)veiligheid, arbeidsmigranten, armoede en meer groen. Een van de prioriteiten van het actieplan is Schoon Laak. De gemeente heeft sinds juni 2022 extra schoonmaakcapaciteit ingezet met elektrische veegmachines en extra personeel om de straten afvalvrij en schoon te krijgen. Er is een nieuw meldsysteem geïntroduceerd waardoor sneller kan worden gereageerd op meldingen van bewoners. Ook is er een proef gestart waarbij 21 plekken met veel vuilnis in Laak Centraal extra worden aangepakt. Daarnaast wordt er sinds begin april in het weekend extra schoongemaakt in de winkelstraten van Laak. Er is vook een team actief in Laak en Transvaal dat extra snel kan reageren op meldingen. Dit team gaat ook zelf gericht op zoek naar plekken waar afval ligt.
Een andere prioriteit is (over)bewoning. Er zijn extra controles van de Haagse Pandbrigade om de overbewoning in Laak aan te pakken. Ook is er een nieuw mobiel informatiepunt waar arbeidsmigranten geïnformeerd kunnen worden over wonen, werken, onderwijs en gezondheidszorg.

Wijkbudget

Het actieplan omvat ook een wijkbudget. Sinds begin april worden in Laak Centraal bewonersinitiatieven extra ondersteund met expertise en middelen. Er komt €40.000 beschikbaar voor het wijkbudget Laak Centraal.
Daarnaast zorgt de gemeente ervoor dat bewoners makkelijker met elkaar in contact kunnen komen en informatie kunnen uitwisselen.