Zaterdag waren in het Zuiderpark veel omgekeerde vlaggen te zien.
Zaterdag waren in het Zuiderpark veel omgekeerde vlaggen te zien. (Foto: WM)

Den Haag doorstaat drukke demonstratiedag

Den Haag maakte zich zaterdag op voor de komst van duizenden boeren naar het Zuiderpark voor de demonstratie van Farmers Defence Force. Omdat er voor diezelfde dag ook een klimaatprotest op de Utrechtsebaan was aangekondigd, stelde burgemeester Jan van Zanen vooraf grenzen aan beide demonstaties: de boeren moesten hun trekkers thuis laten en de klimaatactivisten mochten elders in de stad hun punt maken.

Waterkanon ingezet op A12 en schade aan Zuiderpark 

Rond een uur of één is het nog rustig in het Zuiderpark. Niet alleen boeren hebben deze dag huis en haard verlaten om in het Haagse stadspark hun ongenoegen over het regeringsbeleid te uiten. Bij de ingang aan de Vreeswijkstraat staat een eenzame demonstrant. Ze houdt een bord omhoog met daarop de tekst: 'Stikstofregels? Coronavaccins zijn het gevaar! Schrijf daar eens over in je krantje'. Het verkeer glijdt langzaam aan haar voorbij. Op de protestlocatie zelf is een bonte mengeling van demonstranten aanwezig: de één verwijst met een paar woorden op een bord karton het cornavirus naar het land der fabelen, de ander komt niet verder dan een boerenzakdoek inderhaast vastgebonden aan een rugzak of een stuk papier met daarop: Rutte rot op! 

Forum voor Democratie

Ook rechtse politieke partijen grijpen de demonstratie aan om, vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen, hun punt nog eens te maken. Forum voor Democratie is deze dag overal in het Zuiderpark. Op de picknicktafels bij de ingang aan de Vreeswijkstraat zitten aanhangers met vlaggetjes en ballonnen. En op het podium hangt een groot spandoek: Stikstofprobleem bestaat niet, stem op 15 maart Forum voor Democratie. Voorman Thierry Baudet is, net als Geert Wilders, naar het Zuiderpark toegekomen om zo vlak voor de verkiezingen nog even zieltjes te winnen. 

De demonstatie in het Zuiderpark verloopt gemoedelijk. Wel vernielt een shovel 's ochtends een hekwerk waarna enkele zware voertuigen het terrein op rijden. De schade zal worden verhaald op chauffeur van de shovel. De eigenaren van de andere voertuigen hebben een proces-verbaal gekregen. Boeren die met hun trekkers, ondanks het verbod, toch naar Den Haag willen rijden, worden bij de gemeentegrens opgevangen.

Aan de andere kant van de stad is op hetzelfde moment een klimaatactie bezig. Ondanks het verbod van burgemeester Van Zanen om de Utrechtsebaan te bezetten, zitten de demonstranten toch weer op de A12. Een waterkanon moet er uiteindelijk aan te pas komen om een einde aan de actie te maken. 700 klimaatactivisten worden opgepakt. Op maandagmorgen zitten er nog maar drie vast, de rest is dan al vrijgelaten.

"Over het algemeen is de demonstratie in het Zuiderpark rustig verlopen. Ik baal enorm van de schade die aan het Zuiderpark is ontstaan door de actie van een shovel-chauffeur. Ook vind ik het triest dat het nodig was om op de A12 een waterkanon in te zetten", blikt Van Zanen terug. 


Minister Bruins Slot ziet tijdens haar bezoek kansen voor Zuidwest

En weer was er ministerieel bezoek voor Den Haag Zuidwest. Nadat woningminister Hugo de Jonge in januari in Moerwijk de eerste paal van nieuwbouwproject De Schaloen sloeg, kwam op 8 maart  Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken om naar dit deel van Den Haag. Ze sprak er met diverse bewoners en vertegenwoordigers van organisaties. "In Den Haag Zuidwest wonen betrokken en veerkrachtige mensen. Die dag in dag uit werken aan de uitdagingen die er spelen", concludeerde ze na afloop.

Bruins Slot startte haar bezoek op de onlangs officieel geopend locatie van ROC Mondriaan in Zuidwest: de Meppel. Hier werd ze ontvangen door burgemeester Jan van Zanen, wethouder Martijn Balster en directeur Nationaal Programma Den Haag Zuidwest, Chris Schaapman. Ze voerde er onder andere met Harry Wienstjes, voorzitter Economic Board The Hague, Wim Schmale (voorzitter Bedrijveninvesteringszone Betje Wolffstraat en oprichter van wijkwinkel Bij Betje), Maarten Bonarius (onderwijsdirecteur Bijzondere Voorzieningen ROC Mondriaan),       Philip Nijgh (directeur Entreeonderwijs ROC Mondriaan) en twee studenten van De Meppel over de noodzaak van bestaanszekerheid en werk voor mensen in Den Haag Zuidwest. 

Daarna ging de minister naar Buurtkamer Sterrenhoek. Bruins Slot ontmoette hier onder andere Mina el Kadiri, coördinator van de buurtkamer en stichting Escamp voor Vrouwen, Rachid El Menhali (voorzitter van de Partnerraad Den Haag Zuidwest, Rens Snoep van wijkbedrijf Allekanten en twee buurtbewoners. Dit keer was het onderwerp van gesprek het belang van en plannen voor versterking van de sociale samenhang in het gebied. Met de bedoeling om contact tussen en met inwoners te stimuleren, het vertrouwen in de overheid te herstellen en inwoners actief te betrekken bij hun wijk.

Uitdagingen

Tijdens deze gesprekken hoorde de minister van Binnenlandse Zaken over de uitdagingen waar wijken als Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust en Vrederust zich voor gesteld zien, zoals armoede en verouderde woningen. Ook werd haar verteld hoe de wijken deze opgaven aanpakken. 

In Den Haag Zuidwest loopt momenteel een Regio Deal (begonnen in 2019, en lopend tot 31 juli 2023). Daarin heeft het kabinet 7,5 miljoen euro geïnvesteerd, en de gemeente 10 miljoen. Op 17 februari werd bekend dat Den Haag Zuidwest ook een nieuwe Regio Deal mag gaan uitwerken. Daar stelt het kabinet €18 miljoen voor beschikbaar. De gemeente Den Haag en verschillende partners vullen met elkaar het bedrag aan tot 40 miljoen euro. 

Onder de indruk

Bruins Slot was na afloop onder de indruk van de veerkracht van de mensen in Zuidwest en hun inzet. Vandaag zag ik de kansen van Den Haag Zuidwest, en ook datgene dat nog gedaan moet worden. Het is dan ook goed dat er gewerkt wordt aan een nieuwe Regio Deal om verder te bouwen.”

De minister in De Meppel