Afbeelding
(Foto: gemeente Den Haag)

Krachtige vrouwen

In ons stadsdeel zijn er veel vrouwen die zich dag in, dag uit, inzetten om hun wijk een stukje mooier te maken. Vorige week waren er in Den Haag de hele week activiteiten voor en door vrouwen in het kader van Internationale Vrouwendag. Een mooi moment om bijna dertig actieve vrouwen uit Zuidwest in het zonnetje te zetten. In het hartje van het Zuiderpark kwamen vrouwen samen: van buurtmoeders tot schooldirecteuren en van vrouwen die taalles geven en armoede bestrijden, tot vrouwen die zich hard maken voor emancipatie en participatie.  
Stuk voor stuk krachtige vrouwen die andere vrouwen ook in hun kracht zetten. Zo helpt Jamila kwetsbare vrouwen in Moerwijk. Zij helpt vrouwen hun wereld te verbreden, gaat met ze zwemmen en geeft taallessen. Bij Sabra kun je terecht voor bootcamplessen en weerbaarheidstrainingen. De mensen van buurtkamer BijBetje koken voor mensen met een kleine portemonnee en verzorgen gezonde ontbijtjes en spelletjesmiddagen voor jong en oud. Aicha runt cateringbedrijf Haags Halal en in Pandje 4 organiseert zij met andere betrokken vrijwilligers activiteiten, zoals naailessen en voorlichtingen over gezondheid. Slechts een paar voorbeelden van vrouwen die onmisbaar zijn voor onze wijken.
Natuurlijk hebben we ook nog de buurtmoeders Gaarden/Dreven Emine en Zeynep. Moeders die onder andere de Mengelmoestuin hebben opgericht en die ontzettend belangrijk zijn voor de leefbaarheid en veiligheid van de wijk. Wat ik zo mooi vind, is hoe deze buurtmoeders en de jongeren uit de wijk elkaar ook vinden. Dit zag ik laatst toen ik in de voorjaarsvakantie met de Jongerenraad Den Haag Zuidwest sprak, een fantastische groep actieve jongeren die meedenkt over hun wijk.
Jongeren en vrouwen waar we op kunnen bouwen dus. Dit geldt zelfs voor de allerjongste bewoners van Escamp. De achtjarige Lina kwam op het idee om een leesclub te starten in buurtkamer Vrederust. Elke woensdagmiddag kunnen kinderen hier terecht om te lezen, of voor andere kinderactiviteiten. En ook voor volwassenen staan er boeken in de boekenkast. Het was een feest om samen met Lina de opening te doen.

Start bouw

Een ander feestelijk moment was de start van de bouw van twee appartementencomplexen die onderdeel zijn van de Proeftuin Erasmusveld vorige week. Er komen 136 betaalbare huurwoningen bij. Een nieuw wijkje in aanbouw waar het draait om duurzaamheid, groen, een plek om tot rust te komen, en om je buren te ontmoeten. Een plek waar het fijn én betaalbaar wonen is. Daar ben ik heel trots op.