Meer meldingen ongewenst gedrag

Het Meldpunt Integriteit van de gemeente Den Haag heeft in 2022 176 meldingen ontvangen en geregistreerd. Dat zijn er 55 meer dan in 2021. De gemeente denkt dat de stijging te maken heeft met een grotere bewustwording bij ambtenaren over dit onderwerp en het feit dat de meldregeling per 1 januari 2022 is gewijzigd.

Het ging bij de meldingen onder meer om vermoedens van ongewenste omgangsvormen zoals grensoverschrijdend gedrag, misbruik van informatie zoals het inkijken van niet-werk gerelateerde data en ongepaste gedragingen in de privésfeer in strijd met de gedragscode van de gemeente.

Bij 93 van de 176 meldingen in 2022 waren de vermoedens van schendingen onvoldoende concreet om verder op te pakken, of waren ze ten onrechte gemeld bij Bureau Integriteit. 52 meldingen zijn door de eigen leidinggevende met de betrokken medewerker besproken; waar nodig werden maatregelen genomen. Bij 31 meldingen volgde nader onderzoek, daarvan werden er 22 in het verslagjaar afgerond. In 13 van die 22 gevallen bleek sprake van een schending van de integriteit. 9 onderzoeken waren in 2022 nog niet afgerond.
De opgelegde maatregelen bij vastgestelde schendingen varieerden van waarschuwing tot ontslag en aangifte bij de politie.

Het college van B en W vindt dat alle medewerkers veilig moeten kunnen werken. En in het geval van mogelijke integriteitsschendingen moeten zij die in alle vrijheid kunnen melden. Daarom is de drempel om meldingen te doelbewust bewust laag.

De cijfers over 2022 komen uit het (openbaar) jaarverslag van het Bureau Integriteit.