Frank Groothof inspireert tijdens Earth Hour.
Frank Groothof inspireert tijdens Earth Hour. (Foto: aangeleverd)

Demonstratie wormenhotel bouwen in Den Helder

Algemeen

DEN HELDER - Een groene, levendige tuin begint met een gezonde tuinbodem. Een goede laag compost kan daarbij helpen. Wist je dat je compost eenvoudig zelf kunt maken met een wormenhotel? Tijdens Landelijke Compostdag - zaterdag 25 maart - geeft De Helderse Vallei een demonstratie wormenhotel bouwen.

Wormencompost is een wondermiddeltje

Van afval uit eigen tuin en keuken kun je zelf compost maken. Zonder ruimte nodig te hebben voor een composthoop. Met een wormenhotel kun je zelfs op een klein balkon eigen compost maken! Handig voor je planten in pot, want ook die worden blij van een laagje bodemverbeteraar. Maar wat is precies een wormenhotel? “Een wormenhotel is een ecosysteem van gestapelde bakken waarin mensen hun eigen groente, fruit- en tuinafval kunnen weggooien”, vertelt Jans, vrijwilliger bij De Helderse Vallei en demonstrateur tijdens de Landelijke Compostdag. “Hierin wonen speciale wormen die smullen van deze restjes en deze omzetten in waardevolle compost; een wondermiddeltje voor alles wat groeit en bloeit!”

Precieze werking

Jans laat tijdens de demonstratie zien hoe je zelf zo’n wormenhotel kunt bouwen. Uiteraard geeft hij ook uitleg over de precieze werking ervan en waar je aan moet denken als je er thuis mee aan de slag wilt. Kun je niet komen, maar ben je wel geïnteresseerd? Op www.deheldersevallei.nl vind je deze zaterdag een bouw- en onderhoudsbeschrijving. 

Kwetsbare natuur

Tijdens Earth Hour doven mensen in de hele wereld hun lampen om gezamenlijk stil te staan bij de kwetsbare natuur op aarde. Maar hoe doe je dat eigenlijk, stilstaan bij de natuur en het klimaat terwijl het donker is?

Acteur Frank Groothof - bij het grote publiek voornamelijk bekend van Sesamstraat en Het Klokhuis - weet daar wel raad mee. Speciaal voor De Helderse Vallei spreekt hij het verhaal ‘De Bramenplukker’ in van Godfried Bomans. Dit verhaal is tijdens Earth Hour te beluisteren en biedt stof tot nadenken!

Earth Hour vindt zaterdag 25 maart van 20.30 tot 21.30 uur plaats. Het verhaal van Frank Groothof wordt om 20.00 uur gedeeld via social media en de website van De Helderse Vallei: www.deheldersevallei.nl