Piet Lont met zijn nieuwste boek.
Piet Lont met zijn nieuwste boek. (Foto: aangeleverd)

Van Wad naar Stad in Kunstuitleen Den Helder

Algemeen

DEN HELDER - De feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Van Wad naar Stad’ vindt zaterdag 25 maart plaats om 15.00 uur. De tentoonstelling toont een overzicht van houtsneden uit het nieuwste boek van Piet Lont in combinatie met schilderijen over het wad. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 3 mei 2023.

Lont toont zijn nieuwe boek aan Inge Beeftink van de Kunstuitleen. Lont: “Ik woon tien minuten van het Wad en ben er geboren. Ik houd van het zakkende water als de zeebodem ribbelend droog komt te liggen, van de bellenblazende modder en de geultjes die plassen worden. De met flap begroeide stenen vormen een schuilplaats voor de puitaal. In de grond, vlak onder het zand, liggen kokkels, zagers en gapers. Als het water opkomt en warm schuimend op je afrolt, koelt het heet geworden zand weer af en verdwijnt die hele wonderlijke wereld.” 

Provence

Nieuw in de collectie zijn schilderijen van Hans Langbroek. Al vanaf zijn jeugd maar vooral sinds begin jaren ’80 tekent en schildert Langbroek met heel veel plezier. Als autodidact heeft hij steeds gericht een weg gezocht om zijn vaardigheden te verbeteren. Diverse docenten hebben daarbij een rol gespeeld. Reizen door Frankrijk gaven hem steeds weer voedsel voor nieuwe ideeën. Veel van zijn werken zijn ontstaan in de de Provence. De onderwerpen die Hans Langbroek in de loop van de jaren bleven fascineren zijn het Franse landschap, gevels van Franse huizen, details van gevels, schaduwen en waterspiegelingen. Een bijzonder perspectief is in zijn werken een belangrijk uitgangspunt.

Piet Lont in zijn atelier.