Bepaal regelmatig wat prioriteit heeft in jouw leven.
Bepaal regelmatig wat prioriteit heeft in jouw leven. (Foto: Adobe Stock)

Tips om een goede werk-privébalans te behouden

Hoe onderhoud je een goede werk-privébalans? Een relevante vraag, zeker nu het thuiswerken erin blijft. Volgens 1 op de 3 werkenden kan de werk-privébalans een stúk beter. Volg deze tips. 

GEWOON 'GOED' IS OOK GENOEG

Onderzoek wat je écht belangrijk vindt in het leven. Is dat excelleren in werk, persoonlijke relaties of gelukkige kinderen? Door hierin keuzes te maken kies je letterlijk voor activiteiten waar je gelukkig van wordt. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je het ene volledig loslaat en enkel bezig bent met het andere. Je deelt je tijd alleen zó in dat je de focus legt op wat jij het belangrijkst vindt. 

Laat perfectie los

Als je een drukke baan combineert met een inspannend gezinsleven, sporten én het onderhouden van contacten, loop je vroeg of laat tegen je eigen grenzen aan. Bepaal daarom met regelmaat waar je meer aandacht aan wilt besteden. Concentreer daarop en accepteer dat de andere onderdelen minder perfect verlopen. Goed is ook genoeg.

Flexibel werken

Onderzoek wat jouw secundaire arbeidsvoorwaarden zijn. Als het mogelijk is, kan af en toe thuiswerken best prettig zijn. Hierdoor heb je meer tijd voor de kinderen en kun je tussendoor een rondje lopen. Kleine, maar belangrijke dingen. Vaders krijgen hier meer behoefte aan wanneer ze een kind hebben. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun werk-privébalans goed kunnen combineren beter, langer en gezonder werken. 

Dagplanning maken

De ultieme tip: plan de dag die je wílt, in plaats van een to-do list. Wissel hierin werktaken en privétaken af. Plan ook de pauzes in, net als regelmatig bewegen. Doe dit net zolang totdat het een gezonde gewoonte is geworden. 

Telefoon uit

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om na werk nog je berichten te checken, doe dit niet. Hierdoor blijf je in de werkmodus, en daarmee in de stressmodus. Maak hierover duidelijke afspraken met je werkgever, zodat je 's avonds echt aan ontspanning toekomt. Hierdoor heb je genoeg energie om de volgende werkdag weer te knallen. 

Compensatie

Werkgevers die veel vragen zonder compensatie te bieden, plegen roofbouw op hun werknemers. Iedereen heeft tijd nodig om bij te komen van een drukke werkdag. Dit is tijd om te eten, sporten, door te brengen met familie en goed te slapen. Vakantie is ook heel belangrijk. Neem minimaal twee achtereenvolgende weken vrij, om echt tot ontspanning te komen. Dit draagt bij aan de productiviteit en creativiteit.


Plan de dag die je wílt, in plaats van een to-do list.