Osteopaat Jord de Boer opende recent zijn praktijk in Heiloo.
Osteopaat Jord de Boer opende recent zijn praktijk in Heiloo. (Foto: Aangeleverd)

Osteopaat Jord de Boer opent praktijk in Heiloo: ‘Het was onwijs spannend, maar ik heb er alle vertrouwen in’

Ondernemen in Heiloo

HEILOO – In februari opende (de pas afgestudeerde) Jord de Boer (23) zijn osteopathiepraktijk aan de Bergeonstraat in Heiloo. Jord helpt graag mensen en wil hen verlichten van hun lasten. “Daar haal ik voldoening uit,” vertelt Jord. Binnen de osteopathie wordt het lichaam als één geheel gezien. Er is dus ook aandacht voor de psyche van de mens. “Ik heb als osteopaat mijn eigen werkwijze ontwikkeld waar mensen heel positief op reageren. Daarom heb ik besloten een eigen praktijk te openen.”

Door Roxanne Borgman

Het was even zoeken voor Jord welke richting hij op wilde op de middelbare school. Hij koos het pakket economie met biologie als bijvak, maar begon tijdens fitness-sessies met zijn broer, die fysiotherapeut is, steeds meer interesse te krijgen in de werking van spieren. Jord: “Een vriend van mij ging een kijkje nemen bij de osteopathieopleiding aan het Sutherland College in Amsterdam en daardoor werd ik nieuwsgierig. Toen ik bij de open dag was geweest, was ik verkocht.”

Lichaam als geheel

Wat Jord interessant vindt aan osteopathie is de aandacht voor het lichaam als geheel, inclusief de psyche. “’Sommige specialisten kijken naar aparte onderdelen van het lichaam, naar specifieke problemen,” vertelt Jord. “De ervaring leert dat dat niet altijd de oplossing is. Neem bijvoorbeeld schouderklachten: deze kunnen vanuit de schouder of nek komen, maar de oorzaak kan ook vanuit bepaalde organen en/of stress- en spanningsklachten ontstaan. Daarom is het belangrijk om het hele lichaam en de geest als uitgangspunt te nemen.”

‘Ik gebruik ook mijn eigen ervaringen om mensen te helpen’

Aan het bespreekbaar maken van mentale problemen hecht Jord veel waarde. “Ik ben op jonge leeftijd mijn vader verloren en het was een zoektocht naar hoe ik dat kon verwerken. Ik heb er veel over gepraat en dat heeft geholpen. Als je praat over stress of emoties, dan verlicht dat je. Anders bouwt de spanning zich op in je lichaam en dan gaat het lichaam op slot.” Mensen voelen zich ook op hun gemak om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken bij Jord. Hij heeft lessen gehad in psychologie en in omgaan met patiënten tijdens de opleiding. “Ik gebruik daarnaast ook mijn eigen ervaringen om mensen te helpen”, zo stelt Jord. “Ik ben makkelijk in de omgang en praat veel met mensen over wat hen bezighoudt.”

Maatwerk

“Je ziet steeds vaker terug dat osteopathie een oplossing biedt voor problemen waar mensen al heel lang mee lopen en die eigenlijk zijn uitbehandeld in de reguliere gezondheidszorg,” stelt Jord. Volgens scans en foto’s is het lichaam gezond, maar mensen hebben toch pijn en lopen daarmee rond. “Het maakt ze onzeker, want ze hebben toch klachten. Ik lever bij elke persoon maatwerk, want dezelfde klachten kunnen bij verschillende mensen een hele andere oorzaak hebben. Een standaardbehandeling werkt dan niet.”

‘Een standaardbehandeling werkt niet’

Jord gebruikt manuele technieken. “Met je handen onderzoek je het lichaam; waar is bewegingsverlies of beperking van bewegingsvrijheid?” Een behandeling kan dan bestaan uit ontspannende en/of mobiliserende technieken, maar bijvoorbeeld ook het opheffen van een blokkade door een manuele ingreep of manipulatie. “We zoeken in het lichaam naar een startpunt van het probleem. De plek waar jij pijn hebt hoeft niet altijd het startpunt, de oorzaak te zijn.” Daarnaast bespreekt Jord met zijn patiënten hun mentale gezondheid. “Ik ga niet meteen met de deur in huis vallen want dat kan mensen afschrikken, maar naarmate je een band opbouwt is het belangrijk om daar ook aandacht aan te besteden.”


Jord gebruikt manuele technieken bij de behandeling, maar heeft ook oog voor de mentale gezondheid.

Verwijzing

Om een behandeling bij Jord te ondergaan is geen verwijzing nodig via de huisarts. Jord: “Je kunt meteen een afspraak maken als osteopathie voor jou goed voelt.” Om de behandeling vergoed te krijgen via de verzekering is een aanvullende verzekering nodig. “Dit komt omdat osteopathie momenteel nog wel gezien wordt als alternatieve geneeswijze,” vertelt Jord, “maar daar komt gelukkig langzamerhand verandering in.”

Voor meer informatie kijk je op www.jorddeboerosteopathie.nl.